Ciència

ANDREU IBÁÑEZ

TECNÒLEG I COORDINADOR DELS LABORATORIS TIC DEL PARC CIENTÍFIC DE LLEIDA

“Al Parc Científic de Lleida hi falten sempre entre 50 i 150 informàtics”

És divulgador de la tecnologia arreu del món i expert en innovacions, com ara els drons, les aplicacions per al programa de mapes en tres dimensions de Google o la intel·ligència artificial

Vostè és tecnòleg. Quin és el seu ofici?
Jo soc informàtic i ara dirigeixo els laboratoris tecnològics del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, però sempre m’ha agradat apropar la tecnologia a la gent i situar-la al nivell adequat perquè tothom l’entengui. A vegades en xerrades o presentacions es fan explicacions molt tècniques que no arriben a la gent.
O sigui que es passa el dia explicant els nous avenços tècnics?
Més o menys. Ja he fet més de 200 conferències i viatjo contínuament per tot el món. I ara a Lleida hem organitzat unes trobades mensuals, obertes a tothom, i en cada sessió abordem una temàtica i experts i gent no entesa conversen sobre ciències, aplicacions, informàtica i tecnologia.
Ple de gent jove, oi?
Els joves tenen una formació més propera a les noves tecnologies, però la veritat és que fem difusió per a totes les edats i per als que no en saben res. Estem en contacte amb entitats veïnals, associacions i, sobretot, amb el sector educatiu, formant professors i alumnes.
Sembla que el nivell és bo, perquè fa pocs dies van reconèixer una noia de 15 anys de Lleida, alumna l’institut Gili i Gaya pel seu excel·lent resultat en el concurs internacional Code-in que organitza la multinacional Google?
És una gran satisfacció perquè és un concurs internacional en què 433 joves de 13 a 17 anys de tot el món havien de crear aplicacions per al Liquid Galaxy de Google, i aquesta noia en tot el procés hem vist com anava pujant posicions fins a situar-se setena. Tot el concurs és en anglès i, més que programació, han de presentar projectes d’aplicacions o disseny gràfic.
Liquid Galaxy?
És el projecte creat per Google i des de 2009 el desenvolupem a Lleida, fins al punt que ara tenim el Liquid Galaxy Lab en sis màquines; no hi ha ningú més al món que en tingui tantes. Consisteix en un programa complex de mapes en tres dimensions i el que fem és desenvolupar tot tipus d’aplicacions per a la seva explotació.
Treballa molt amb Google?
Mitjançant el Liquid Galaxy hem establert un vincle que ja fa anys que ens aporta moltes coses al Parc Científic de Lleida, com ara ajuts per treballar en aquest projecte, i ja sumem 19 becaris des de 2010.
Pel que diu sembla que hi ha un planter en aquest sector, però en canvi sempre es diu que falten vocacions per a estudis i feines tècniques i científiques?
És cert. Hi ha gent nova i interès, però en falten més. Al Parc Científic de Lleida hi ha uns 1.800 treballadors, la majoria joves, en 180 empreses i ara mateix podrien començar a treballar de forma immediata entre 50 i 150 treballadors, que és el dèficit constant de tècnics informàtics i enginyers que hi ha a les empreses. Si algú ve ara i presenta un currículum mitjà o alt, té feina garantida.
Però és per creixement del Parc i de les empreses o per rotació del personal?
Sobretot per ampliacions. Al Parc tenim diverses multinacionals en procés d’expansió i també empreses locals que ja són internacionals i amb seus o delegacions arreu del món i que també estan ampliant, com ara Lleida.net, Semic o IFR.
I falta espai?
En comença a faltar i ara està previst que es rehabiliti l’antic edifici de capitania i així donar més espai a les empreses d’informàtica i tecnològiques, que més o menys ja calculen que en aquest nou edifici es crearan fins a 300 llocs de treball.
A més del que aporten la UdL i l’IRTA?
Sí, perquè la Universitat fa recerca que després altres empreses desenvolupen per a la transferència tecnològica cap a les empreses. I la Generalitat té el Fruit Centre, amb fins a 150 treballadors, que és el centre de referència de l’IRTA per a la recerca en fructicultura.
I vostè, com a coordinador de laboratoris, de quins disposa?
Ara tenim el Liquid Galaxy Lab, el Lleida Drone Lab i l’Artificial Intelligence Lab. Entre tots tres hi ha ara 11 estudiants de l’Escola Politècnica de la UdL, però també alumnes d’Ilerna i d’altres centres d’ensenyament. Aquí desenvolupen els seus projectes de fi de grau o de màster i fan pràctiques o estades durant setmanes o mesos. El que hi va estar més temps va ser l’Ismael Arroyo, el primer a fer una tesi doctoral sobre el Liquid Galaxy.
Ja ha parlat del Liquid Galaxy, però als altres dos què fan?
Al Lleida Drone, que també és seu de l’associació, es treballa en aplicacions a desenvolupar amb drons, fins i tot, submarins. I al d’intel·ligència artificial ara mateix es fan programes per interactuar amb ordinadors mitjançant la veu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia