Ciència

GERARD ARAGONÈS

INVESTIGADOR DE LA URV I RESPONSABLE DE L’EQUIP ORGANITZADOR DEL PINT OF SCIENCE

“Fem sortir els científics del seu hàbitat natural i els traiem la bata”

Portar la ciència al bar. És l’objectiu que es fixa el festival Pint of Science, que s’estrena a Tarragona amb l’objectiu de fer més properes i entenedores les descobertes científiques

Aquesta setmana a Tarragona es parla de ciència. Des de dilluns i fins dimecres 43 investigadors i investigadores de diferents àmbits de la recerca participen en el festival internacional Pint of Science, que arriba per primera vegada a la ciutat. Són estudiosos que treballen en centres i institucions del territori tarragoní, d’àmbits i nivells diversos, i que protagonitzaran tot un seguit de xerrades divulgatives per acostar les seves tècniques i descobertes al públic en general. Les ponències no es fan en cap aula, sinó que es duen a terme al bar. La Cantonada, el Highland i el Clot Martell es converteixen en espais per a la divulgació científica. Difícilment es podria trobar un lloc millor que un bar per parlar de ciència o, de fet, per parlar del que calgui, no troba?
És possible, però la idea no és nostra. La iniciativa del Pint of Science surt d’un festival que es va començar a fer fa cinc anys al Regne Unit. L’objectiu és explicar la recerca i la investigació que es fa en un territori concret, donar-ho a conèixer entre la gent d’aquella zona. Fem sortir els científics del seu hàbitat natural i els traiem la bata. Es tracta d’allunyar-los dels seus equips i màquines per posar-los en un ambient més proper a la ciutadania. Que expliquin en què treballen i què investiguen, però fent l’esforç de comunicar-se de manera més amena. Per això se’ls porta a xerrar en un bar, perquè propicia un ambient més distès.
Els protagonistes són els investigadors de la URV?
No només de la URV. És cert que, d’una o altra manera, molts dels qui parlen estan vinculats amb la Universitat, però no és exclusiu. Tenim gent que ve de l’Institut Pere Mata, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica o, també, investigadors de l’hospital Sant Joan de Reus o de Santa Tecla i de l’hospital Joan XXIII de Tarragona.
Llavors, els temes que s’hi tracten també són diversos?
El Pint of Science té una organització en l’àmbit espanyol, fa quatre anys que se celebren festivals en diferents ciutats de l’Estat espanyol, i l’organització fixa unes directrius que ha de respectar tothom qui tingui la iniciativa de muntar-ho a la seva ciutat. Enguany és la primera edició a Tarragona, a tot Catalunya només es fa en cinc ciutats: Tarragona, Barcelona, Girona, Lleida i Blanes. L’organització marca uns aspectes molt generals però que s’han de respectar. De tots els temes possibles nosaltres en triem tres: el planeta Terra, la nostra societat i el nostre cos. Partint d’aquests tres grans temes ho aprofitem per parlar de nutrició, d’arqueologia, d’intel·ligència artificial o de plaques solars. Tenim 24 homes i 19 dones, ens sembla important. En total, són 43 investigadors repartits en tres dies i en tres bars. Són cinc sessions per tarda i bar, tenint en compte que les sessions es fan de manera simultània.
El format és similar a les conferències TED?
En certa manera, el format és similar. Els investigadors poden portar suport informàtic per mostrar al públic mentre fan les explicacions o bé poden fer un monòleg. Tenen un temps màxim, d’entre 20 i 25 minuts, i els remarquem que ha de ser divulgatiu. Amb això no vull dir que el nivell sigui baix, però sí que ha de ser entenedor. La idea és que hi hagi interacció entre el públic i la persona que els parla, que la gent que tingui interès pugui resoldre els seus dubtes.
Se li poden fer preguntes al ponent?
Sí, un cop el científic deixa l’escenari, els assistents a la xerrada li poden plantejar les seves preguntes.
Incentivar que els científics –amb la fama d’antisocials i tancats que tenen– parlin en un escenari i, a més, interactuïn amb la gent. Aquest sí que sembla un gran repte.
La fama la tenim, però això està canviant una mica. Actualment, quan busquem finançament per poder dur a terme els projectes d’investigació, cada cop ens demanen més si estem divulgant la feina que fem i els resultats que en traiem. Hem de ser capaços de demostrar què estem fent i quin impacte té en la societat. Cada vegada tenim més clar que hem de divulgar les nostres investigacions perquè si no només ens n’assabentem els científics i prou, no té projecció cap a fora.
La ciència genera interès entre els profans?
Aquest és un aspecte que estem comprovant aquests dies. Nosaltres hem portat el festival a Tarragona, som una quinzena de persones que estem organitzades des del mes de setembre per poder-ho fer. El segon grup que ha respost són els investigadors. En venen 43, però hem hagut de dir a gent que no; en teníem més. El que ens falta és el tercer pilar: el públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona