Ciència

Els arqueòlegs descobreixen a Roca Foradada “un gran assentament” de neandertals

La cinquena campanya d’excavacions al jaciment del Pla de l’Estany permet trobar un còdol que servia per tallar eines de pedra

Els estudis han permès situar l’ocupació entre 80.000 i 40.000 anys abans de Crist

Els arqueòlegs han descobert que Roca Foradada va acollir “un gran assentament” de neandertals que vivien en cabanes durant el paleolític mitjà, entre 80.000 i 40.000 anys abans de Crist.

La cinquena campanya d’excavacions en aquest jaciment de Fontcoberta (Pla de l’Estany) ha permès saber que, més enllà de tenir-hi un taller per fabricar eines de pedra, els neandertals també s’establien a l’indret durant determinades èpoques de l’any (ja que la zona era inundable). “Ho sabem perquè, a més d’aquelles peces que es rebutjaven, també n’hem trobades d’altres que encara tallen”, concreta el codirector de les excavacions, Alfons Díaz.

Durant aquesta campanya, els arqueòlegs també han certificat que Roca Foradada s’estén més enllà de l’espai que es pensaven. De fet, encara no se sap fins on arriba el jaciment. Entre les peces lítiques que s’han desenterrat, destaca un còdol –possiblement, procedent de la llera del Ter– que servia per tallar les eines de pedra.

Roca Foradada s’ha revelat com un jaciment prolífic de la prehistòria. Situat a Fontcoberta, es va descobrir l’any 1982 però no va ser fins tres dècades més tard –el 2014– quan es va començar a excavar de manera periòdica. Data del paleolític mitjà (80.000-40.000 aC) i a diferència dels altres de l’època que hi ha a la comarca –situats en coves o abrics– aquest té la particularitat que es troba a l’aire lliure.

La d’aquest 2018 és la cinquena campanya que es fa a l’indret. I també ha estat l’excavació en què els arqueòlegs han aprofitat per obrir mires. S’han endinsat més cap a bosc i hi han fet diverses prospeccions (la més llunyana, situada a un centenar de metres del camp).

El fet que s’hagin trobat peces útils allunyades d’allà on hi havia el taller, porta els arqueòlegs a concloure que Roca Foradada va ser “un gran assentament de neandertals” durant el paleolític mitjà. Com concreta Díaz, possiblement vivien en cabanes i aprofitaven que, ara fa entre 40.000 i 80.000 anys, la zona estava plena d’estanyols. “Això els hi garantia aigua i, a més, els permetia caçar els animals que hi anaven a beure”, explica l’arqueòleg.

De totes maneres, els neandertals no s’estaven a Roca Foradada tot l’any, sinó només durant els mesos en què plovia poc. “La zona era inundable; s’estaven aquí en períodes de sequera, quan podien construir les seves cabanes i aprofitar els estanyols com a lloc atractiu per a la caça”, explica Díaz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES