Ciència

La UdG, capdavantera a l’Estat en l’estudi dels oceans i la salut

recerca

La Universitat de Girona ha creat un grup interdisciplinari d’estudi per abordar les relacions que es donen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones

També aposta per l’estudi de la sostenibilitat social i ambiental

La Universitat de Girona s’ha situat com un centre de referència a escala europea pel que fa a l’estudi dels oceans amb relació a la salut humana, i s’ha convertit així en l’únic centre de l’Estat que investiga aquesta temàtica.

El nou grup de recerca abordarà de manera interdisciplinària les relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones. Ecosistemes Marins i Salut Humana (SeaHealth) és, doncs, el primer grup de recerca a Catalunya i a la resta de l’Estat que estudiarà l’àmplia gamma de béns i serveis essencials per a la salut i el benestar de les persones que proporcionen els ecosistemes marins, així com els riscos que comporten.

“SeaHealth tractarà qüestions com ara el potencial bioactiu dels organismes marins com a font de noves medicines”, destaquen els seus responsables, a més dels aliments saludables procedents del mar; els beneficis per a la salut lligats a la vida a la costa i a la pràctica d’activitats recreatives al mar; els riscos per a la salut procedents del mar, com paràsits, contaminants i biotoxines, i el paper de la pesca i el canvi climàtic en la conservació dels ecosistemes marins i els seus recursos, entre d’altres.

Estretament vinculat a la càtedra d’oceans i salut humana, el grup farà una recerca fonamental per al benestar de les persones i també per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica i se centrarà en les accions anomenades blue economy i blue health o economia blava i salut blava. Així, la UdG se situa com a capdavantera a Europa pel que fa a estudis sobre oceans i salut.

El grup està codirigit per Josep Lloret, biòleg marí i pesquer de l’Institut d’Ecologia Aquàtica, i Joan San, neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina. Hi participen investigadors i investigadores de la UdG especialistes en biologia marina, biotecnologia, medicina i ciències socials, entre altres disciplines, i hi col·laboren investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), ubicat a Barcelona. A més, el grup manté relacions amb més de vint universitats i centres de recerca de tot el món, amb els quals comparteix diversos projectes (Pharos4mpas, GALP Omega 3, Small Project MedPAN i Safenet).

A més d’investigar, el grup impulsa la transferència de coneixements a la societat amb el lema Mar sana, gent sana. En col·laboració amb diversos col·lectius (gestors de reserves marines, pescadors, associacions de pacients, entitats que fomenten les activitats nàutiques...), promouen la ciència ciutadana i els sistemes de cogestió. En aquest sentit, la participació en accions d’assessorament a l’administració avala el potencial del grup.

SeaHealth precisament és coorganitzador de l’ISSE 2018 Summer Course i de la Jornada de Divulgació sobre Oceans i Salut Humana, dues activitats que s’han celebrat a Roses avui.

LES XIFRES

2
persones
codirigeixen el grup: Josep Lloret, biòleg de l’Institut d’Ecologia Aquàtica, i Joan San, degà de la Facultat de Medicina.
34
càtedres
té la Universitat de Girona, entre les quals destaca la d’oceans i salut humana com un dels grans actius del centre.

Una càtedra de referència, a Roses

El grup que ara s’ha creat està vinculat a la càtedra d’oceans i salut humana, que la UdG i l’Ajuntament de Roses van constituir el 2017 amb la complicitat i el patrocini de la Confraria de Pescadors de Roses i del Gremi de Peixaters de Catalunya.

La càtedra promou i fa estudis sobre les complexes relacions que s’estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, així com la transferència d’aquests coneixements a la societat. Aquest objectiu general de la càtedra es complementa amb la voluntat de la UdG d’esdevenir un referent internacional en l’estudi dels oceans i la salut humana i amb l’interès de l’Ajuntament de Roses, la Confraria de Pescadors de Roses i el Gremi de Peixaters de Catalunya per transmetre als ciutadans els beneficis i riscos procedents del mar. Aquesta experiència local ha de contribuir en les iniciatives que s’estan desenvolupant a escala mundial en aquest àmbit innovador. Així doncs, la càtedra no només contribuirà a conèixer millor les relacions entre els ecosistemes marins i la salut humana, sinó que també ajudarà a difondre un aspecte poc conegut per la gent: la necessitat de protegir els ecosistemes marins i els seus recursos pesquers per tal de conservar la salut i el benestar de les persones. Així mateix, s’establirà un fòrum de discussió entre els diversos sectors implicats, també l’àmbit científic, com ara la biologia i l’ecologia marina, la medicina i la veterinària, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona