Ciència

El futur del turisme és l’aigua

aposta

Un projecte del Catalan Water Partnership impulsa la implantació de tecnologia intel·ligent per gestionar l’aigua als establiments hotelers

Es fa una prova pilot en un hotel de Sant Hilari Sacalm

Es busca un ús sostenible de l’aigua en el sector turístic

L’Asso­ci­ació Cata­lana per a la Inno­vació i la Inter­na­ci­o­na­lit­zació del sec­tor de l’Aigua (Cata­lan Water Part­ners­hip, CWP) amb seu al Parc Tec­nològic de la Uni­ve­si­tat de Girona, impulsa el pro­jecte Recerca de tec­no­lo­gies per a la gestió intel·ligent i sos­te­ni­ble del cicle de l’aigua en hotels (Water­tur). Aquest pro­jecte, amb un pres­su­post d’1,5 mili­ons d’euros, té com a objec­tiu la imple­men­tació de tec­no­lo­gies inno­va­do­res i sis­te­mes intel·ligents per a la millora de la gestió del cicle de l’aigua en esta­bli­ments hote­lers. En el Water­tur hi par­ti­ci­pen cinc empre­ses: Sorigué, Aeris Tec­no­logías Ambi­en­ta­les, Lavola, Serhs, Flui­dra i un cen­tre tec­nològic enfo­cat a la millora indus­trial, Lei­tat).

Xavier Amo­res, direc­tor del Cata­lan Water Part­ners­hip, explica que el pro­jecte, que tindrà una durada de tres anys (2018-2020), pre­veu “un impor­tant impacte per tal d’asso­lir un ús més sos­te­ni­ble del recurs aigua en el sec­tor turístic. “Com és ben sabut, Cata­lu­nya és una zona d’estrès hídric crònic”, des­taca Amo­res, que afe­geix que “aquest esce­nari es veu agreu­jat per les tendències deri­va­des del canvi climàtic i la mas­siva afluència turística con­cen­trada en pocs mesos l’any, que fa encara de major interès estratègic aquest pro­jecte de Cata­lan Water Part­ners­hip”. Per això, i segons Amo­res, ini­ci­a­ti­ves com el pro­jecte Water­tur són “cada vegada més impor­tants per tal d’asse­gu­rar la gestió òptima d’aquest recurs i per poder garan­tir-ne la qua­li­tat i dis­po­ni­bi­li­tat per als anys vinents”.

Tres línies d’acció

El pro­jecte Water­tur es desen­vo­lupa seguint tres línies prin­ci­pals. La pri­mera és l’opti­mit­zació i la posada en marxa de tec­no­lo­gies cap­da­van­te­res emplaçades a les matei­xes ins­tal·laci­ons turísti­ques per tal de millo­rar-hi el trac­ta­ment de les aigües resi­du­als i per­me­tre’n la reu­ti­lit­zació. Aquesta va lli­gada a la recerca, men­tre que una segona ja invo­lu­cra l’estudi per a la imple­men­tació de tec­no­lo­gies intel·ligents per a la gestió de les aigües recre­a­ti­ves com les pis­ci­nes. La ter­cera ja és con­creta en la ins­tal·lació de pla­ta­for­mes de segui­ment i moni­to­rit­zació del cicle de l’aigua, així com de càlcul de la pet­jada hídrica i de car­boni per tal de dotar d’intel·ligència a l’ús de l’aigua en aquest tipus d’ins­tal·laci­ons i cal­cu­lar indi­ca­dors de sos­te­ni­bi­li­tat a temps real. “Aquest fet –segons Amo­res– ha de per­me­tre un segui­ment tant a l’esta­bli­ment hote­ler com sobre els usu­a­ris i les seves deci­si­ons, les quals poden reduir l’ús de l’aigua.

Tec­no­lo­gia cap­da­van­tera

Aquesta fase, la de la imple­men­tació de la tec­no­lo­gia, per­metrà pre­ci­sa­ment posar-la a prova a l’hotel Vilar Rural de Sant Hilari Sacalm. D’aquesta tec­no­lo­gia en des­ta­quen cinc aspec­tes:

La pri­mera: la smar­tit­zació o gestió intel·ligent de les pis­ci­nes. És el procés de smar­tit­zació –o dotar d’intel·ligència– d’una ins­tal·lació de gestió d’aigua recre­a­tiva com les pis­ci­nes i con­sis­teix en la imple­men­tació de diver­sos sen­sors –de cabal, tem­pe­ra­tura, aci­desa, entre altres valors– que per­me­tin l’obtenció de dades a temps real, i una millor gestió de l’aigua tant per opti­mit­zar els cos­tos com per garan­tir-ne la millor qua­li­tat i l’experiència del cli­ent.

La segona: el bio­re­ac­tor de mem­brana anaeròbic. Aquest seria el procés de trac­ta­ment de les aigües resi­du­als mit­jançant micro­or­ga­nis­mes en absència d’oxi­gen. L’aigua trac­tada en aquests reac­tors és sepa­rada mit­jançant un procés de fil­tració per mem­bra­nes.

El mur ver­ti­cal és la ter­cera. El sis­tema con­sis­teix en unes cana­lit­za­ci­ons amb diver­ses espècies vege­tals arre­la­des al seu inte­rior, de forma simi­lar al d’un jardí ver­ti­cal. Són els micro­or­ga­nis­mes que es tro­ben en aques­tes arrels els que degra­den els con­ta­mi­nants de l’aigua a mesura que aquesta cir­cula pro­gres­si­va­ment a través del sis­tema.

La quarta, l’elec­trowet­land, uti­litza els micro­or­ga­nis­mes del mur ver­ti­cal ante­rior. Aquests micro­or­ga­nis­mes gene­ren elec­trons que es poden apro­fi­tar per gene­rar la inten­si­tat elèctrica sufi­ci­ent per fer fun­ci­o­nar petits apa­rells elèctrics i suposa una font d’ener­gia com­ple­ta­ment neta.

I, final­ment, l’eina de pet­jada hídrica en temps real o càlcul de la pet­jada hídrica. Nor­mal­ment es fa a par­tir d’un deter­mi­nat ser­vei o pro­ducte a poste­ri­ori ana­lit­zant els seus impac­tes en con­sum d’aigua des de l’ori­gen, i també de l’aigua necessària per al seu trac­ta­ment. En aquest cas es pretén dis­po­sar d’una eina que informi en temps real de l’impacte, de manera que per­meti la sen­si­bi­lit­zació als usu­a­ris de l’hotel i una eina de gestió per a l’hote­ler.

Un poderós sector emergent

J.T

En els darrers anys, l’Associació Catalana per a la Innovació i la Internacionalització del sector de l’Aigua (CWP), així com moltes de les empreses participants en el projecte, estan liderant diverses iniciatives d’economia circular, reutilització i ús sostenible de l’aigua gràcies a noves tecnologies en el sector turístic en projectes d’R+D+i, i són uns dels actors més destacats en el binomi que formen l’aigua i el turisme. Aquest projecte en concret, el Watertur, està finançat per Acció i el fons de desenvolupament regional Feder, i té un total de set entitats participant cooperativament per introduir noves tecnologies. Una mostra del dinamisme, no només de recerca, sinó empresarial i emprenedor d’aquest sector emergent, és que a Catalunya el sector de l’aigua va tenir una facturació agregada de 4.480 milions d’euros el 2017 i va donar feina a més de 23.000 treballadors. Unes dades que es relacionen amb les més de 400 empreses que integren aquesta cadena de valor. Segons Amores, el sector turístic és “un sector clau per a l’economia catalana”.

L’Associació Catalana per a la Innovació i la Internacionalització del sector de l’Aigua (Catalana Water Partnership) va ser creada l’any 2008 i és una associació estratègica sense ànim de lucre, formada per empreses i centres de coneixement que operen en el sector de l’ús sostenible de l’aigua, que té la missió de millorar la competitivitat global dels seus associats. És el clúster de l’aigua de Catalunya, amb seu a Girona, i representa més de noranta empreses i entitats de recerca de tot Catalunya en l’àmbit de l’ús sostenible de l’aigua.

El CWP en aquests moments està executant més de 25 projectes a l’any en R+D, internacionalització i canvi estratègic, el Watertur és un dels projectes d’R+D que en aquests moments està coordinant. La comunitat RIS3CAT Aigua es va impulsar el 2017 i s’estructura en sis projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.