Ciència

Descobert un nou mecanisme de defensa cel·lular enfront d’infeccions víriques i bacterianes

L’estudi que publica Science està coordinat per investigadors de l’IDIBAPS i la UB

Un estudi publi­cat a la revista Sci­ence i coor­di­nat per inves­ti­ga­dors de l’IDI­BAPS i la UB des­criu un nou meca­nisme de la immu­ni­tat innata mit­jançant el qual les cèl·lules com­ba­ten virus i bac­te­ris.

Els cos­sos lipídics (CLs) són uns orgànuls cel·lulars que acu­mu­len nutri­ents en forma de greix, pro­por­ci­o­nen l’ener­gia necessària perquè puguin desen­vo­lu­par la seva funció i són capaços d’atreure i eli­mi­nar els patògens inva­sors.

L’estudi demos­tra que, en res­posta a la infecció, els CLs orga­nit­zen com­ple­xos de proteïnes antibiòtiques i anti­vi­rals que actuen de forma coo­pe­ra­tiva per com­ba­tre el pato­gen i eli­mi­nar-lo. Es tracta d’un meca­nisme que fun­ci­o­na­ria en totes les cèl·lules del cos i que també s’ha obser­vat en insec­tes.

Els inves­ti­ga­dors han demos­trat que, per pro­te­gir-se de la infecció, les cèl·lules col·loquen gran quan­ti­tat de proteïnes antibiòtiques i anti­vi­rals en els CLs. En total, com­pa­rant la superfície del CL en cèl·lules nor­mals i en cèl·lules infec­ta­des, l’estudi ha iden­ti­fi­cat 400 can­di­dats que rea­lit­za­rien la funció de pro­tecció dels CLs quan entren en con­tacte amb el pato­gen.

“Aquest estudi suposa un canvi de para­digma, ja que fins ara es pen­sava que els CLs esta­ven al ser­vei dels virus o bac­te­ris durant la infecció”, asse­nyala Albert Pol, que ha coor­di­nat l’estudi. “En vista de la resistència gene­ra­lit­zada als antibiòtics actu­als, aquest estudi ha des­xi­frat un impor­tant meca­nisme de defensa que podria apro­fi­tar-se per al desen­vo­lu­pa­ment de noves estratègies terapèuti­ques per fre­nar les infec­ci­ons”, con­clou.

En el pro­jecte han par­ti­ci­pat inves­ti­ga­dors d’Espa­nya, Estats Units, Austràlia i Bra­sil i ha comp­tat amb la col·labo­ració dels científics del CNIC i de l’IIBB-CSIC. L’estudi l’han coor­di­nat Albert Pol, pro­fes­sor ICREA a l’IDI­BAPS i a la UB, i Robert G. Par­ton, de l’Ins­ti­tut de Biociències Mole­cu­lars de la Uni­ver­si­tat de Que­ens­land. Els pri­mers autors són Marta Bosch, inves­ti­ga­dora del grup IDI­BAPS, i Miguel Sánchez-Álva­rez, del grup de Meca­no­a­dap­tació i Bio­lo­gia de cave­o­les del CNIC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.