Ciència

Un estudi descobreix una nova connexió provocada per una proteïna iniciadora del càncer de mama

L’anomenat procés de senescència pot tenir efectes positius o negatius, segons la fase en què es trobi

Investigadors del Centre d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert que una activació excessiva de la proteïna RANK –inciadora del càncer de mama– pot repercutir de diferents formes en les cèl·lules mamàries. En les fases més inicials del càncer activa la senescència, que té un efecte protector i retarda l’aparició dels tumors. Per contra, en les fases més avançades afavoreix l’acumulació de cèl·lules mare en el teixit mamari, promovent el creixement del tumor i una major agressivitat.

Els resultats de l’estudi, liderat per la investigadora Eva González-Suárez, s’han publicat aquesta setmana a la revista ‘Developmental Cell’.

Els autors descriuen al llarg de l’article com passa aquesta doble activació. Per demostrar-ho, ho han estat treballant amb ratolins, que produïen grans quantitats d’aquesta proteïna en les cèl·lules epitelials del teixit mamari. “Veiem que alts nivells de la proteïna RANK indueixen senescència i alhora una acumulació de cèl·lules mare, el que en principi sembla contradictori, però no ho és”, ha explicat González-Suárez.

Les proteïnes RANK han estat vinculades a la remodelació del teixit dels ossos i el seu bloqueig mitjançant inhibidors, s’ha mostrat efectiu per al tractament de patologies relacionades amb els ossos com l’osteoporosi i les metàstasis.

Aquestes proteïnes també participen en el desenvolupament de la glàndula mamària, que ocorre fonamentalment en les dones durant la pubertat, l’embaràs i el cicle menstrual en resposta a hormones sexuals. Quan aquestes proteïnes no funcionen correctament, les cèl·lules mamàries comencen a dividir-se i multiplicar-se de manera descontrolada.

En el treball publicat els investigadors han descobert que, en fases inicials del càncer de mama, nivells alts de RANK en l’epiteli mamari en ratolins indueixen senescència i un retard en el desenvolupament dels tumors. Per contra, en fases més avançades dels tumors, la senescència afavoreix l’acumulació de cèl·lules mare en el teixit mamari, el que provocava un major creixement tumoral i agressivitat.

Estudis anteriors realitzats per González-Suárez i altres grups d’investigació apuntaven que els inhibidors de RANK podrien prevenir el càncer de mama i millorar el pronòstic de les pacients. “Actualment estan en marxa assaigs clínics preventius amb aquest tipus de compostos en un subgrup de dones que tenen un risc elevat de desenvolupar tumors de mama”, explica González-Suárez.

Aquest treball ha estat finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, l’Institut de Salut Carlos III, el Fons Europeu per al Desenvolupament Regional, el Consell Europeu de Recerca i la Fundació La Marató de TV3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA