Ciència

Jeff Bezos depassa amb èxit la frontera espacial

El fundador d’Amazon estrena els viatges privats a 105 km de l’escorça de la Terra, amb finalitats lúdiques

En un vol d’uns onze minuts amb tres tripulants més, experimenta la ingravidesa

Jeff Bezos, el fundador d’Amazon i l’home que es calcula que té la fortuna més gran del planeta, es va situar ahir a més de cent quilòmetres d’altura de l’escorça terrestre. Bezos es va enlairar amb el New Shepard, un coet de fabricació pròpia de la seva empresa Blue Origin. El viatge no va arribar als onze minuts de durada, el temps previst. El van acompanyar el seu germà, Mark Bezos; una pilot de la NASA que mai havia pogut anar a l’espai –Wally Funk, de 82 anys–, i un estudiant de 18 anys neerlandès fill d’un multimilionari, Oliver Daemen.

Aquest vol és el segon d’un particular cap a l’espai, i supera en altura el de l’11 de juliol passat del també milionari, i propietari de Virgin, Richard Branson. El del britànic va arribar a menys altura, 80 km, i tot i que la NASA ja ho considera espai exterior, la comunitat científica situa la frontera més amunt, a l’anomenada línia imaginària de Kármán (a 99,7 km de la Terra). Per tant, Bezos seria, segons això, el primer a anar amb un coet particular a l’espai.

Ambdós milionaris, però, han pogut experimentar la ingravidesa i veure la corba terrestre. No amaguen la seva intenció d’estrenar així la carrera pel que pot esdevenir un suculent negoci: el turisme espacial. A l’abast, per ara, sols de milionaris.

El coet de Bezos va impulsar la càpsula dels passatgers, dissenyada amb grans finestres per veure el paisatge espacial, fins als 76 km d’altura. Després, va anar pel seu compte la resta del trajecte fins a assolir una distància que els va permetre experimentar la ingravidesa durant uns minuts. El descens, que va ser retransmès en directe arreu del món, va ser suau i sense cap incident. La càpsula, aguantada per tres paracaigudes, va baixar en pocs minuts per aterrar molt a prop de la zona d’enlairament, un petit poble de l’estat de Texas anomenat Van Horn. Dins de la càpsula i havent aterrat, per una de les finestres es va poder veure Bezos aixecant el dit polze en senyal de victòria. “És el millor dia”, va exclamar entusiasmat.

A Bezos i Branson s’hi preveu sumar a finals d’any un altre multimilionari, Elon Musk. El fundador del fabricant de cotxes elèctrics Tesla i de SpaceX –empresa que treballa per a la NASA– també enviarà turistes a l’espai amb fons privats. Musk descarta de moment pujar ell a bord i assegura que és el primer pas per fundar bases a Mart. Un repte que planteja per a aquest segle.

LA XIFRA

82
anys
té la pilot Wally Funk, de la NASA, que va acompanyar els germans Bezos i un estudiant de 18 anys.

LA FRASE

És el millor dia
Jeff Bezos
EMPRESARI FUNDADOR D’AMAZON

LA XIFRA

99,7
km.
És l’altura a què està situada la línia imaginària de Kármán, considerada la frontera amb l’espai exterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera