Ciència

La regeneració dels boscos després d’un foc, a estudi

Investigadors del grup de recerca en biologia animal de la UdG estudien a partir de les poblacions de cigales com un bosc supera un incendi

Vilopriu, Blanes o Roses, entre els llocs estudiats

El grup de recerca en biologia animal del departament de ciències ambientals de la UdG estudia com es regeneren els boscos cremats, com ara el de Vilopriu el 2010 o el de Ventalló d’aquest any, a partir de les poblacions de cigales. Aquest és un treball ambiciós que ha monitorat la població de cigales en vuit pinedes afectades per focs forestals, com les afectades pel gran incendi de l’Empordà del 2012 o el de Blanes, però també a Vilopriu, Colomers i Roses. Ara aquest treball també s’ha ampliat al foc de Ventalló.

Insectes com a test

La cigala és un insecte que passa gran part del seu cicle vital sota terra, alimentant-se de saba. Estem davant, doncs, d’indicadors que mostren l’estat de les arrels, segons els investigadors Pere Pons i Josep Maria Bas. Aquests també han estudiat com s’hauria de gestionar una pineda que ha estat afectada per un incendi. Proposen que la fusta cremada no es retiri immediatament, sinó que es deixi passar un cert temps. “Per evitar que amb l’entrada de maquinària hi hagi erosió i també per poder reflexionar sobre quina és la millor actuació que cal fer a les finques cremades”, concreta Bas.

De moment, els investigadors han vist que calen entre sis i set anys perquè les poblacions de cigales es recuperin. Per afavorir la regeneració dels boscos cremats, els investigadors proposen que com a mínim entre el 20 i 30% dels arbres i la fusta cremada es deixin a lloc.

Un dels interessos del grup de recerca en biologia animal és avaluar els efectes ecològics dels incendis forestals i de les cremes controlades, utilitzant el sistema ocells-vegetació com a model principal d’estudi. Els darrers anys, també s’ha centrat en les conseqüències de la tala dels boscos cremats sobre l’ecosistema. Un repte clau davant els grans reptes ambientals actuals: el canvi climàtic, incendis forestals, sobrepesca, espècies invasores i fragmentació de l’hàbitat.

Manual de bones pràctiques postincendi

El grup de recerca en biologia animal del departament de ciències ambientals de la UdG en el vessant aplicat ha alertat dels problemes de conservació que genera la tala dels boscos cremats al sud d’Europa, i ha generat un manual de bones pràctiques de gestió forestal postincendi en tres idiomes. La major part dels seus membres pertanyen alhora al grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya sobre pertorbacions ecològiques i comunitats animals terrestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer