Ciència

Meditació i dieta per reduir el risc de baix pes en nadons

Un estudi conclou que una intervenció estructurada en l’estil de vida redueix les complicacions en l’embaràs

És una investigació coordinada pel Clínic i Sant Joan de Déu, amb el suport de La Caixa

Un de cada deu nadons neixen amb baix pes. Aquesta deficiència en el creixement durant l’etapa fetal és considerada per l’OMS una de les causes de mortalitat perinatal, es relaciona amb un pitjor desenvolupament durant la infància i amb problemes metabòlics i cardiovasculars durant l’edat adulta.

Un estudi coordinat per investigadors de BCNatal (hospital Clínic - Idibaps i hospital Sant Joan de Déu), amb el suport de la Fundació La Caixa, ha permès confirmar que seguir una dieta mediterrània o practicar el mindfulness (atenció plena) per reduir l’estrès són factors que redueixen fins a una tercera part el risc de tenir un nadó amb baix pes i que contribueixen a rebaixar les complicacions durant la gestació, i fins i tot redueixen el risc de mort perinatal.

A l’estudi, que ha estat publicat a la revista JAMA, hi han participat durant tres anys més de 1.200 dones embarassades amb un alt risc de tenir un nadó petit. Es van fer tres grups. Un grup no seguia cap indicació, un altre seguia una dieta mediterrània amb les indicacions d’una dietista i l’altre feia sessions de mindfulness. “Els resultats han estat clars: les embarassades del grup que va fer un control normal sense intervenció van tenir un 21,9% de nadons amb baix pes, un percentatge que es va reduir de manera significativa en els grups de dieta mediterrània (14%) i de mindfulness (15,6%)”, explica la doctora Fàtima Crispi, del Clínic.

El punt de partida de l’estudi va ser veure a BCNatal “que les mares dels nadons que neixen amb baix pes moltes vegades tenien una dieta per sota dels nivells òptims i alts nivells d’estrès”, explica el doctor Eduard Gratacós, director de BCNatal, que ha liderat la investigació. Gratacós està especialment satisfet perquè assegura que s’ha demostrat per primera vegada que “una intervenció estructurada sobre l’estil de vida redueix complicacions de l’embaràs per a les quals cap tractament anterior havia demostrat tenir efectes positius”.

Més omega-3

A les embarassades que van canviar el patró de la dieta per adaptar-se a la mediterrània, amb més fruita i verdura, carn blanca, peix blau, làctics i cereals integrals, se’ls van proporcionar més productes alts en omega-3 i polifenols, és a dir oli d’oliva verge extra i nous.

La intervenció per reduir l’estrès es va basar en el programa MBSR (Mindfulness-based stress reduction), desenvolupat per la Universitat de Massachusetts i adaptat a l’embaràs pels investigadors de Barcelona. Es van fer grups de 20-25 dones que van seguir el programa adaptat a l’embaràs durant vuit setmanes.

Ara l’equip està dissenyant un estudi multicèntric per aplicar els resultats d’aquest estudi a qualsevol dona embarassada, sense necessitat que hi hagi el risc de tenir un nadó amb baix pes.

LA XIFRA

1.200
dones
han participat en aquest estudi coordinat per investigadors de BCNatal (Clínic i Sant Joan de Déu).

LA FRASE

Una intervenció estructurada sobre l’estil de vida redueix complicacions de l’embaràs
Eduard Gratacós
director de BCNatal, que ha liderat l’estudi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona