Ciència

Luc Montagnier, codescubridor del VIH, ha mort als 89 anys

Darrerament, havia perdut part del seu prestigi després de fer declaracions polèmiques allunyades de l’ortodòxia científica

El viròleg francès Luc Montagnier, premi Nobel de Medicina en 2008 després d’haver aconseguit aïllar per primera vegada el Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH), va morir el dimarts als 89 d’edat, segons han anunciat aquest dijous els mitjans francesos.

La seva mort es va produir a l’Hospital estatunidenc de Neuilly-sud-Seine, al costat de París, segons informa el diari Libération.

Pare de tres fills, va néixer en Chabris, en el centre de França, el 18 d’agost de 1932. En 1967 va ser nomenat cap de Recerca del Centre Nacional de Recerques Científiques (CNRS) i cinc anys més tard de la Unitat Oncològica Viral de l’Institut Pasteur de París.

Entre 1980 i 1984, Montagnier i el seu equip del Pasteur van aïllar nombrosos retrovirus humans de pacients amb infeccions sexuals, hemofílics, mares que ho havien transmès als seus fills i persones infectades en transfusions.

En 1983 van aconseguir aïllar un virus al qual inicialment van cridar VAL (virus associat a limfoadenopatia), i que després es va identificar com a virus causant de la Sida i es va denominar VIH (virus d’immunodeficiència humana).

Montagnier va presentar a més una prova de sang capaç de detectar els anticossos d’aquest virus i, en col·laboració amb els doctors Jean-Claude Chermann i Françoise Barré-Sinoussi, va publicar una obra en la qual descrivien el virus.

En 1984, no obstant això, el nord-americà Robert Gallo va reclamar per al seu equip l’autoria del descobriment del VIH, la qual cosa va donar lloc a una controvèrsia que es va prolongar diversos anys i que es va resoldre amb el reconeixement de tots dos com a pares d’aquesta troballa.

Des de fa més de deu anys, segons va recordar aquest dijous el diari francès Le Monde, Montagnier havia perdut part del seu prestigi amb polèmiques declaracions allunyades de l’ortodòxia científica.

Així, va defensar per exemple que els africans tindrien menys problemes amb la sida si tinguessin una alimentació més equilibrada, o va proposar curar al papa Joan Pau II, malalt de Parkinson, amb papaia fermentada.

El novembre de 2017 el seu posicionament públic en contra de la vacunació obligatòria dels nens va suscitar una denúncia pública de 106 acadèmics de medicina, i en 2020, en plena pandèmia, va afirmar que el virus causant de la Covid-19 era una fabricació humana.

Montagnier, segons va indicar l’Institut Pasteur en la seva biografia, va participar en la creació de diverses companyies de biotecnologia als Estats Units i França, i és autor o coautor de 350 publicacions científiques i de més de 750 patents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla