Ciència

Mostren les imatges del naixement a la mort de les estrelles

El telescopi espacial ‘Webb’ ha captat les fotografies més profundes i nítides obtingudes fins ara de l’univers llunyà

En total s’han fet públiques cinc instantànies

El telescopi espacial James Webb ha proporcionat les imatges infraroges més profundes i nítides de l’univers llunyà que s’han captat fins ara. Després que dilluns es va fer pública la primera –que mostra com era el cúmul de galàxies SMACS 0723 fa 4.600 milions d’anys, inclosos els objectes més dèbils mai observats— en un acte celebrat a la Casa Blanca i amb la presència del president dels Estats Units, Joe Biden, i responsables de la NASA, que, conjuntament amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Agència Espacial Canadenca, forma part d’aquest projecte, ahir es van fer públiques quatre imatges més: la nebulosa de l’Anell del Sud, el quintet de galàxies de Stephan, la nebulosa de Carina i l’espectre de l’exoplaneta WASP-96b.

La detallada i acolorida nebulosa de l’Anell del Sud, fins ara oculta, està situada a 2.500 anys llum i la formen diverses estrelles, una de les quals agonitzant i que ha estat emetent anells de gas i pols en totes direccions durant milers d’anys. Les nebuloses planetàries són les capes de gas i pols que expulsen algunes estrelles mentre es moren. La imatge mostra també una segona estrella al costat de les estructures creades quan les estrelles donen forma al gas i la pols que les envolta. Una altra de les instantànies mostra el Quintet de Stephan, un conjunt de cinc galàxies, quatre de les quals interactuen entre si estirant-se mútuament en una “dansa gravitatòria”, segons la defineix la NASA. La tercera imatge mostra un paisatge de “muntanyes” i “valls” ple d’estrelles brillants, la nebulosa Carina, que revela per primer cop regions de naixement estel·lar que abans eren invisibles. També es van fer públiques les primeres dades d’espectrografia corresponents a l’exoplaneta WASP-96 b, a 1.150 anys llum de la Terra. El telescopi James Webb ha captat “el senyal inconfusible de l’aigua” i evidències de núvols i bruma a l’atmosfera d’aquest gegant gasós calent similar a Júpiter.

Els màxims responsables de les tres agències espacials implicades en el telescopi espacial Webb van coincidir a assenyalar que el nou telescopi donarà resposta a moltes preguntes i en plantejarà d’altres que ni tan sols imaginem i van destacar la importància de la cooperació internacional per a aquest projecte.

LA XIFRA

3
agències
espacials internacionals han cooperat en aquest projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida