Ciència

ciència

El segon nanosatèl·lit català s’enlairarà el dia 3 des de Florida

L’enlairament de Menut està previst que es pugui seguir en obert a través de la web de la secretaria de Polítiques Digitals

Permetrà estudiar el canvi climàtic i l’evolució dels incendis a Catalunya

El segon nanosatèl·lit català, el Menut, s’enlairarà aquest dimarts 3 de gener des de Cap Canaveral, a Florida (EE.UU) en un llançament que es podrà seguir en obert a través de la web de la secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat, segons informa EFE. Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas Canudas, el seguiran en directe des de la seu a Barcelona de la companyia Open Cosmos, la firma que l’ha desenvolupat com ja va fer amb el primer, l’Enxaneta, enlairat des del Kazakhstan al març del 2021.

El Menut s’havia d’enlairar el 6 de desembre però la companyia nord-americana SpaceX, d’Elon Musk, ja l’ha posposat en dues ocasions. Està previst que el nanosatèl·lit s’enlairi amb un coet Falcon 9 de la firma americana. Menut es dedicarà a l’observació terrestre i permetrà estudiar el canvi climàtic o l’evolució dels incendis mentre sobrevoli Catalunya a 8 quilòmetres per segon. Com que també observarà altres punts del planeta, podrà oferir les dades que n’obtingui a d’altres empreses i administracions.

El nanosatèl·lit ha passat tests funcionals i òptics amb tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Un dels responsables de la supervisió a l’IEEC, Pep Colomé, explicava el dia de la seva presentació que, tot i les reduïdes dimensions del giny (30x10x20cm), s’ha d’associar més a la idea “d’un superordinador capaç d’operar en circumstàncies que inutilitzarien qualsevol altre aparell més que no pas en una capsa de sabates”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia