Ciència

La Xina encapçala la recerca tecnològica mundial

El gegant asiàtic es posiciona com la superpotència científica del futur, segons un estudi australià

Els investigadors xinesos són líders en àmbits com la defensa o l’exploració espacial

La Xina encapçala la cursa per lide­rar la tec­no­lo­gia del futur, per davant dels Estats Units d’Amèrica (EUA), segons un estudi de l’Ins­ti­tut de Política Estratègica d’Austràlia (ASPI, per les seves sigles en anglès).

El gegant asiàtic ocupa el pri­mer lloc a nivell glo­bal en 37 de les 44 tec­no­lo­gies clau per a la inno­vació i el crei­xe­ment ana­lit­za­des pel think thank aus­tralià. El lide­ratge xinès abasta àmbits com la robòtica, el medi ambi­ent, l’ener­gia, mate­ri­als avançats, la tec­no­lo­gia quàntica o la intel·ligència arti­fi­cial.

Dues de les àrees on més des­taca la Xina són la defensa i les tec­no­lo­gies rela­ci­o­na­des amb l’explo­ració de l’espai. De fet, el pas­sat agost els seus avenços en míssils amb hipersònics amb capa­ci­tat nuclear van sor­pren­dre la intel·ligència dels EUA, país que ocupa la segona posició en la majo­ria dels sec­tors estu­di­ats.

El Ras­tre­ja­dor de tec­no­lo­gia clau de l’ASPI ha ana­lit­zat 2,2 mili­ons d’arti­cles acadèmics situ­ats entre el 10 % dels tre­balls de recerca més citats a 44 tipus de tec­no­lo­gies.

En algu­nes àrees d’inves­ti­gació les 10 pri­me­res ins­ti­tu­ci­ons de recerca a nivell mun­dial tenen la base a la Xina, segons el tre­ball de l’ASPI.

Segons aquest grup, aquesta posició en inves­ti­gació científica sig­ni­fica que el país asiàtic “s’ha posi­ci­o­nat no només per des­ta­car en el desen­vo­lu­pa­ment de la tec­no­lo­gia a gai­rebé tots els sec­tors, sinó també en les tec­no­lo­gies de futur que encara no exis­tei­xen”. “La nos­tra inves­ti­gació revela que la Xina ha cons­truït les bases per posi­ci­o­nar-se com la super­potència científica i tec­nològica líder del món, esta­blint un lide­ratge de vega­des sor­pre­nent en la inves­ti­gació d’alt impacte a la majo­ria dels domi­nis tec­nològics crítics i emer­gents”, afe­geix l’informe.

La ins­ti­tució aus­tra­li­ana alerta que les democràcies occi­den­tals “estan per­dent la com­pe­tició tec­nològica glo­bal, inclosa la cursa pels avenços científics i de recerca, i la capa­ci­tat de rete­nir el talent glo­bal”. En aquest sen­tit, el tre­ball cons­tata que “els esforços de la Xina es refor­cen a través de la impor­tació de talent i conei­xe­ment”.

L’enti­tat alerta que aquest pre­do­mini xinès “podria can­viar no només el desen­vo­lu­pa­ment i el con­trol tec­nològics, sinó també donar el poder i la influència glo­bals a un estat auto­ri­tari”, on el desen­vo­lu­pa­ment, pro­ves i apli­cació de tec­no­lo­gies emer­gents, crítiques i mili­tars no puguin ser con­tro­lats la soci­e­tat civil. A més, podria per­me­tre a la Xina obte­nir un con­trol sobre el sub­mi­nis­tra­ment glo­bal de cer­tes tec­no­lo­gies crítiques”.

Segons l’ASPI, aquests ris­cos s’agreu­gen a causa de la volun­tat del Par­tit Comu­nista Xinès (PCX) d’uti­lit­zar tècni­ques coer­ci­ti­ves”, com cas­ti­gar els governs i les empre­ses o rete­nir el sub­mi­nis­tra­ment de tec­no­lo­gies crítiques.

El think thank afirma que això ha de ser un “toc d’atenció” a les naci­ons democràtiques perquè facin una aposta estratègica per la tec­no­lo­gia crítica.

“Els governs de tot el món hau­rien de tre­ba­llar tant de manera col·labo­ra­tiva com indi­vi­dual per posar-se al dia amb la Xina i, de manera més àmplia, han de pres­tar més atenció al cen­tre mun­dial d’inno­vació tec­nològica i com­petència estratègica: l’Indo-Pacífic”, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.