Societat

Societat

Invasora, no enemiga

Detecten la primera abella exòtica a Catalunya

No és agressiva amb humans ni amenaça les abelles autòctones, però els experts dubten que es pugui erradicar

La Megachile sculpturalis o abella gegant de la resina s’ha convertit en la primera abella exòtica que ha aterrat a Catalunya. I els experts tenen clar que ho ha fet per quedar-s’hi. D’origen asiàtic, aquest insecte solitari va arribar a Europa fa una dècada i ara s’ha detectat per primer cop en diferents punts de Catalunya. Un equip d’investigadors certifica en un estudi publicat al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural que aquest nou àpid s’ha instal·lat al Vallès Oriental i a la Garrotxa provinent de la Xina i el Japó.

L’abella gegant de la resina –també localitzada a Barcelona per apicultors independents– va per lliure i no forma colònies com l’abella de la mel. És molt gran –fa uns 2,5 cm– i acostuma a niar en forats que troba en troncs, talussos o totxanes aprofitant resina, argila i petits trossos de fusta com a material de construcció. Constantí Stefanescu, autor de l’estudi i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), creu que aquest hàbit n’hauria facilitat la dispersió amb les exportacions de fusta d’origen asiàtic.

Malgrat la seva mida i l’aspecte, es tracta d’un insecte inofensiu. “Evidentment, ens pot picar si se sent amenaçada. Però les abelles solitàries són molt cauteloses a l’hora d’atacar, ja que d’una sola abella en depèn la reproducció i la protecció del niu, i la mort de la mare seria catastròfica per a la descendència”, explica Carlos Hernández-Castellano, també investigador del Creaf i autor de l’estudi.

Les grans proporcions d’aquest nouvingut poden dur a confondre’l amb la vespa asiàtica. “L’abella gegant de la resina, com totes les abelles, té pèls que li serveixen per transportar el pol·len. En canvi, les vespes no tenen aquesta pilositat. També les podem diferenciar pels seus hàbits. Aquesta abella s’alimenta del pol·len i el nèctar de les flors i fa els nius en forats, mentre que la vespa asiàtica s’alimenta d’altres insectes, per exemple les abelles de la mel, i viu en colònies dins els ruscos que construeix”, apunta Stefanescu.

La Megachile sculpturalis s’ha detectat en dues localitzacions diferents de Sant Celoni i Olot i en una més a la Garriga, però els experts pronostiquen que cada cop serà més habitual trobar-nos-la. “Probablement va arribar l’any passat i ja s’ha establert aquí. Tenen una capacitat de reproducció i dispersió molt gran, i són pràcticament impossibles d’erradicar”, avisa Hernández-Castellano. Una de les poques mesures que es poden emprendre si es considera que cal limitar-ne l’expansió és evitar tenir plantes exòtiques ornamentals en jardins i parcs, i especialment l’acàcia del Japó (Styphnolobium japonica), que l’atrau especialment i, a més, és una espècie tòxica que ha provocat casos de mortalitat en abelles autòctones.

En tot cas, l’abella gegant de la resina també és capaç d’alimentar-se del pol·len d’altres plantes autòctones però no sembla que hagi d’interferir en les colònies d’abelles locals. “En altres sistemes on l’abella gegant de la resina és exòtica s’han detectat molt pocs casos de competència directa amb abelles autòctones, i nosaltres aquí no n’hem detectat cap”, expliquen els investigadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona