Societat

Els CDR i els ‘armilles grogues’ tallen l’AP-7, al sud i al nord

La protesta independentista a l’Ampolla, de suport als presos i contra Buch, va durar 15 hores

Centenars de camions van quedar bloquejats a la Catalunya del Nord

Les protestes dels CDR, d’una banda, i dels armilles grogues, de l’altra, van obligar ahir a tallar el trànsit durant gairebé tot el dia a l’autopista AP-7 en els dos extrems de Catalunya. A més, al vespre una protesta sobiranista va recórrer el centre de Barcelona interrompent el trànsit.

La protesta principal, però, va ser a l’AP-7 a l’Ampolla, on un centenar de membres dels CDR van tallar poc després de les set del matí la via en els dos sentits, amuntegant-hi neumàtics, barrils, branques i pedres, segons informaven les agències. Reclamaven l’alliberament dels presos i la implementació de la República, i també cridaven consignes demanant la dimissió del conseller Buch per les càrregues de dijous a Girona i Terrassa. Els Mossos van desviar el trànsit cap a l’N-340, que va acumular durant al matí retencions de fins a tres quilòmetres en direcció a Barcelona i d’un quilòmetre en sentit sud. Els turismes van ser els primers vehicles que es van desviar, mentre que alguns camions i autobusos van romandre aturats entre 4 i 5 hores abans de poder accedir a l’N-340. Aquesta espera va provocar moments de tensió entre membres dels CDR i conductors aturats. Els Mossos seguien el desenvolupament de la mobilització a certa distància. Al llarg del matí, a més, s’hi van anar sumant més manifestants i poc després del migdia van decidir en assemblea mantenir el tall de manera indefinida. A més, van fer una crida perquè es repetissin les protestes a altres punts de Catalunya a fi que l’“espurna” iniciada a les Terres de l’Ebre es faci extensiva.

A la tarda, la protesta va continuar. La circulació a l’N-340 era lenta, però sense les cues del matí. El compte “oficial” dels CDR catalans va fer una crida a tot el país per sumar-se al tall, i els manifestants van fer una altra assemblea, en què es va alertar de la possibilitat que uns furgons de la Guàrdia Civil s’hi estiguessin desplaçant. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va desmentir-ho al govern.

Tot i que al migdia s’havia decidit que el tall seria indefinit i ja s’havien proveït de sacs de dormir i tot, una tercera assemblea al vespre va canviar d’opinió. Eren les 10 de la nit quan es va decidir retirar les barricades aixecades 15 hores abans.

Tall a la Jonquera

Pel que fa al nord, els Mossos van tallar preventivament al migdia el trànsit a l’autopista de Figueres a la frontera francesa –un tram de més de 21 quilòmetres– per evitar que la mobilització prevista dels armilles grogues afectés l’AP-7. Els vehicles es van desviar cap a l’N-II i van provocar mig quilòmetre d’aturades. Com els últims dies de protestes, a l’N-II es va restringir el pas dels camions i es van habilitar aparcaments per als vehicles de gran tonatge.

A l’altra banda de la frontera, les protestes dels armilles grogues van bloquejar centenars de camions entre el Pertús i la sortida de Perpinyà Nord. Tot i que un fort dispositiu policial havia evitat a primera hora que els manifestants arribessin als peatges, més tard ho van aconseguir i van arribar a un acord perquè aixequessin les barreres als turismes i així el govern francès no cobrés. Tenien previst aturar la protesta a la nit i reprendre-la avui al matí.

LA XIFRA

4
quilòmetres
de retencions es van acumular a l’N-340 al matí: 3 km en direcció a Barcelona i 1 km en sentit sud.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia