Societat

Els Tres Tombs, preparats per omplir tot Catalunya

Uns noranta municipis catalans es converteixen en museus ambulants per on passen carros, carruatges i animals de peu rodó per celebrar la festa, en la qual col·laboren unes 13.000 persones

Ahir va començar oficialment la temporada dels Tres Tombs amb la lectura del pregó de Montserrat Comellas a Rubí, poble que a més de donar el tret de sortida acollirà, del 3 al 5 de maig, la 22a Trobada Nacional de Tres Tombs –aquest any es canvia la data habitual, ja que normalment es feia a finals de gener i ara es trasllada a principis de maig–. “Ser la capital dels Tres Tombs és una bona manera de celebrar que Sant Antoni Abat farà 160 anys que organitza aquesta festa a Rubí”, va comentar Manel Bamala, president de la Societat Sant Antoni Abat de la vila, durant la presentació de l’activitat.

Sant Antoni Abat és una de les festes de la pagesia catalana més arrelades. “Es tracta de la tercera o quarta celebració més important del país –exposa Andreu Bernadàs, president de la Federació Catalana dels Tres Tombs– i a la federació treballem perquè tingui la visibilitat que es mereix.” Amb més de tres-cents anys d’història, la celebració en honor del patró dels traginers i dels animals de peu rodó s’ha convertit en el museu vivent i itinerant més important que reflecteix la memòria històrica del transport de passatgers i mercaderies del nostre país. El 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, marca l’inici de la celebració, que s’allarga fins al mes d’octubre. A partir d’aquest moment, els 88 municipis que formen part de la Federació Catalana dels Tres Tombs enceten la festa, que mou unes 13.000 persones i treu al carrer més de 500 carruatges de tot tipus, uns 1.500 cavalls i un centenar de banderes. A més, tot i que els protagonistes són els cavalls, en moltes poblacions la festa dels Tres Tombs és una gran celebració d’hivern o primavera que ofereix un llarg programa d’activitats. Quant a novetats, sobresurten uns carruatges que la federació ha finançat en vuit poblacions catalanes perquè persones amb disminució psíquica o física puguin disfrutar de la festa.

Tot i que en cada població la festa és especial i té un tret diferencial, algunes de multitudinàries i molt concorregudes són a Barcelona, Valls, Martorell, Molins de Rei, Sabadell, Terrassa, Vic, Esplugues de Llobregat i Reus. També cal esmentar Igualada, que gaudeix de la celebració més antiga –enguany compleix el 197è aniversari de la Festa Patronal de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada.

Festes del gener:

L’Esquirol, Santa Coloma de Queralt (dia 12), Argentona, Cerdanyola del Vallès, Martorell, Polinyà, Sant Andreu de Palomar, Taradell, Valls (13), el Perelló, Sabadell, Vilanova i la Geltrú (17), Barcelona, Canovelles, Centelles, Vilassar de Mar (19), Caldes de Montbui, Cambrils, Igualada, Manlleu, Puig-reig, Ripollet, Roda de Ter, Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès (20), Alella, Calafell, Esparreguera, Lliçà d’Amunt, Santa Eugènia de Berga (27).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia