Educació

Tornada escolar sense les emblemàtiques palmeres al pati de l’escola de Fortià

L’Ajuntament ha aprofitat les vacances de Nadal per tallar-les, argumentant motius de seguretat

Ensenyament havia avisat de perillositat per als nens

Les característiques palmeres del pati de l’escola de Fortià ja són història. El dia 2 de gener passat, aprofitant les vacances de Nadal, l’Ajuntament va ver tallar arran de terra els sis arbres. Al poble la mesura no ha estat acollida amb alegria per tothom i l’alcalde, Francesc Brugués, n’és plenament conscient: “Ha estat una decisió difícil; la més difícil que he hagut de prendre d’ençà que soc alcalde, però ho havíem de fer per seguretat”, diu.

La problemàtica ve de lluny. Al desembre l’Ajuntament ja va avisar la població amb una nota informativa a totes les bústies, avançant que la tala era inevitable. A l’Ajuntament ja havien arribat massa instàncies de la comunitat educativa (pares i mestres), i fins i tot de la direcció d’Ensenyament, per alertar de la caiguda de fulles de palmera –de 2 o 3 metres de llarg amb punxes–, que cauen de 10 o 12 metres d’altura en un pati on hi ha uns 90 nens d’entre 3 i 12 anys. Els dies de tramuntana, no se sortia o només es feien els desplaçaments imprescindibles. “S’ha intentat tot per limitar la caiguda d’aquestes fulles i no s’ha solucionat”, insisteix l’alcalde. El 2016 es van instal·lar unes xarxes, i al setembre passat es va fer una poda més intensiva, però el perill persistia. “Fa pocs anys les palmeres del pati de l’escola Teresa de Pallejà van ser atacades per l’escarabat morrut, el qual les va deixar debilitades, un fet que provoca la caiguda freqüent de fulles”, explica la nota que s’ha enviat als veïns. L’opció del trasplantar-les també s’ha descartat per l’estat dels arbres i per no traslladar el problema a un altre lloc.

Les palmeres van ser plantades l’any 1934 per l’Ajuntament republicà presidit per Joan Cabrafiga Solà. “Està clar que eren un element identificador de Fortià i les generacions d’alumnes que s’han succeït les tenen presents”, lamenta Brugués. L’Ajuntament encarregarà ara un projecte paisatgístic i urbanístic per adequar el pati a les necessitats actuals.

LA FRASE

Ha estat una decisió difícil; la més difícil des que soc alcalde, però s’ha fet per motius de seguretat
Francesc Brugués
alcalde de fortià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia