Societat

Els infants, al davant

La Fundació 4 Vents del Raval atén des de fa trenta anys nens i nenes vulnerables i les famílies

Els serveis que ofereixen s’han adaptat a les necessitats de la població amb menys privilegis

Busquen noves vies de finançament per als seus projectes per poder-se mantenir amb garanties a causa de la inseguretat dels recursos públics

“La prevenció amb infants és una inversió de futur”, asseguren des de la Fundació 4 Vents

Quan fa trenta anys la Lita Álvarez es va plantejar posar en marxa un servei per atendre nadons al barri del Raval, no hi havia cap entitat de suport a la primera infància. Ella va ser la impulsora de 4 Vents i és la directora d’aquesta fundació, que amb els anys s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment. Originàriament, estava enfocada a l’atenció socioeducativa dels fills de dones que exercien la prostitució. L’objectiu era oferir el suport necessari per cobrir les necessitats bàsiques dels infants i de les seves famílies. L’any 1987 va néixer el projecte Servei d’Atenció d’Infants i Famílies Quatre Vents, que el 2003 es va convertir en fundació.

Durant els primers anys, el gran problema del Raval era la prostitució. Les dones que sortien a fer el carrer en horari de tarda i nit deixaven els fills amb el que anomenaven “cuidadores”, dones grans que havien exercit la prostitució i estaven retirades. Álvarez, preocupada pels més petits, va decidir oferir un servei en un horari que s’adaptés a les necessitats d’aquestes dones, que no s’atrevien a anar a demanar ajuda als serveis socials perquè tenien por que els retiressin la custòdia. “Quan vam començar, els havíem de garantir que podien deixar-nos els seus fills i que ningú els els prendria.” Els inicis van estar vinculats a la Fundació Sant Pere Claver. Al principi, recorda la fundadora de l’entitat, no demanaven cap compromís a les dones. “Moltes eren analfabetes, costava que portessin els seus fills al pediatre i vam acabar posant un metge al centre”, rememora Álvarez. Moltes usuàries d’aquells primers anys es dedicaven a la prostitució o bé treballaven en locals d’espectacles a l’entorn del Paral·lel. “Aquells infants, quan arribaven a l’edat d’escolarització, als sis anys, ja estaven molt marcats”, reconeix. D’un horari de tarda i nit, van passar a oferir serveis les 24 hores, en un moment en què el barri anava canviant, apareixien nous problemes i creixia el nombre de persones en situació de vulnerabilitat. Van passar d’atendre famílies d’altres punts de l’Estat a viure un esclat d’immigració, tant del nord d’Àfrica com de l’Amèrica del Sud.

L’objectiu era donar suport a mares que fan horaris amplis i no poden recollir les criatures fins molt tard. La majoria, dones soles que fan feines molt mal pagades. Els canvis urbanístics al Raval i la falta d’habitatge social van impulsar la creació d’un programa amb dos pisos d’estada temporal per a dones amb fills sense recursos econòmics i sense habitatge. Posteriorment, va arribar un altre projecte, el Menjador Quatre Vents. “Vam ser pioners a obrir un menjador per oferir una alimentació adequada als infants per al seu desenvolupament.” També s’ocupen d’oferir productes frescos i roba a través del mercat i els encants nous de Sant Antoni amb els Xecs 4 Vents, una iniciativa que serveix també per reivindicar el comerç de proximitat. “Mirem de complementar el que els serveis socials els poden oferir per cobrir les seves necessitats”, explica Álvarez.

Els darrers anys, la fundació ha iniciat nous projectes, com la Llar de Recuperació, dedicada a infants amb malalties comunes per tal que les mares sense xarxa familiar ni social no hagin de deixar la feina per cuidar els fills, ja que en molts casos tenen ocupacions precàries que podrien perdre fàcilment si se n’haguessin d’absentar més d’un dia. Els infants malalts es poden quedar al centre, separats de la resta de petits sans, durant els dies que no poden anar a l’escola.

A canvi de cuidar els infants, la fundació demana a les usuàries que dediquin tres hores a la setmana a fer activitats al centre. Els grups de mares fan xerrades per introduir bons hàbits en la criança com ara alimentació saludable i primers auxilis, i també es treballa per mirar d’evitar l’absentisme quan els infants comencin l’escolarització. “Mirem de donar eines per suplir la falta d’habilitats maternals.” Moltes són dones que no tenen suport familiar; la majoria, immigrants que han deixat els parents al país d’origen i no tenen a l’abast les mares que els podrien donar suport.

A la recerca de finançament

Amb motiu del 30è aniversari, la Fundació 4 Vents ha engegat una campanya de captació de negocis per trobar noves vies de finançament. Els interessa trobar empreses que es facin càrrec de projectes concrets per poder-ne garantir la continuïtat. “La inseguretat dels recursos públics ens empeny a buscar noves vies de finançament privat”, assegura Álvarez. Estan buscant recursos per al projecte Alba, que es va dur a terme durant un any amb finançament de la Generalitat i sis mesos amb fons procedents d’una entitat financera. El projecte oferia a dones sense recursos una prestació mensual de 400 euros a canvi de vint hores setmanals en què es treballaven les relacions mare-fill i es potenciava l’esforç. La fundació té clar que el seu futur està lligat al finançament que puguin obtenir per donar continuïtat als projectes. “S’ha d’anar més enllà de posar pegats en situacions d’emergència; la prevenció amb infants és una inversió de futur”, conclou la fundadora de 4 Vents.

Suport per poder treballar
La Grace deixa cada matí l’Abbie Isabel a la llar d’infants de la fundació abans de marxar cap a la feina. Fa deu anys va arribar a l’Estat procedent de les Filipines amb un contracte temporal per collir maduixes a Huelva. D’allà va passar a Roses, però va decidir instal·lar-se a Barcelona a la recerca de noves oportunitats laborals. És aquí on va conèixer el seu marit, un paleta també filipí que fins fa poc es guanyava la vida a Abu Dhabi. Després de tenir la nena, la Grace va trobar feina treballant per hores fent neteja domèstica. No va aconseguir plaça en cap llar d’infants pública i la Fundació 4 Vents ha estat l’única opció per continuar treballant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS