Societat

Uns 300 badalonins clamen contra la pobresa energètica

Participen en una manifestació en record de les tres persones mortes en un incendi en un pis de Sant Roc

Més de 750 persones van resultar ferides en 4.616 focs d’habitatges el 2018 a Catalunya

“No és un incendi, és un assassinat” o “No pots ser tants lladres al poder” eren algunes de les proclames que cridaven uns tres-cents badalonins, segons la Guàrdia Urbana, que van participar ahir en la manifestació en record de les tres víctimes mortals en l’incendi d’un bloc de pisos del barri de Sant Roc, el 5 de gener, i que va provocar una trentena de ferits.

A peu del bloc cremat, es va llegir un manifest que sosté: “Rebutgem la demagògia i les mentides que assenyalen com a culpables les mateixes persones afectades, aquelles que més pateixen, que no són altra cosa que víctimes d’un sistema que els obliga a malviure i no facilita sortir de la pobresa.” Els veïns del barri, amb representació de les distintes comunitats, com la gitana i la pakistanesa, van anar des del barri de Sant Roc fins a la plaça de la Vila per exigir mesures a les administracions i més control a les elèctriques davant d’aquesta xacra de la pobresa energètica. Representants sindicals i veïnals es van sumar a la protesta, com també l’exalcaldessa Dolors Sabaté i els ex-tinents d’alcalde Oriol Lladó i José Téllez, entre d’altres.

Al conjunt de Catalunya, vuit persones van perdre la vida l’any passat en incendis als seus habitatges, i més de 750 van quedar ferides en els 4.616 sinistres relacionats amb el foc declarats el 2018, a raó d’una mitjana de més de dotze diaris, segons Efe. Una xifra semblant a la del 2017. Les vuit víctimes mortals del 2018 eleven a 64 el nombre de víctimes mortals a causa de les flames en els últims quatre anys. D’aquests, el 2014 va ser el pitjor, ja que un total de 3.955 incendis van provocar divuit morts. La majoria dels sinistres del 2018 van passar a la demarcació de Barcelona, amb 580; seguida de les comarques del Vallès Occidental, (518), el Baix Llobregat (468) i el Maresme (334).

“La magnitud d’aquests incendis varia, i afortunadament molts no tenen la gravetat que va tenir el de Badalona”, ha afirmat el cap de la secció de prevenció operativa dels Bombers de la Generalitat, Carles Noguera. Una sobrecàrrega elèctrica a la primera planta, on la llum estava punxada, és la principal hipòtesi de l’origen de l’incendi de Badalona. “Les sobrecàrregues elèctriques són, juntament amb els aparells de calefacció i la cuina, les causes principals dels sinistres en pisos”, ha detallat Noguera.

LA XIFRA

64
persones mortes
en incendis ocorreguts als seus habitatges es van registrar a Catalunya del 2014 al 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA