Educació

Calen 42 milions per pal·liar el dèficit de les universitats

Universitats i Recerca proposa un augment al pressupost de 72 milions per revertir les retallades i afavorir l’equitat

S’hauria de doblar la inversió en recerca i invertir en les grans infraestructures

El pressupost que el 2019 s’hauria de destinar a Universitats i Recerca s’hauria d’ampliar de 72 milions d’euros respecte dels 1.055 del 2018 per fer front als problemes que ara mateix pateix el sistema i promoure un accés més equitatiu a la universitat. D’aquesta xifra, 42 milions hauran de servir per posar fi al dèficit estructural que pateix la universitat catalana, 15 milions hauran de servir per poder rebaixar de forma progressiva de 30% els preus i les taxes i 15 milions més s’haurien de destinar a contractar talent jove. A més, s’haurien d’invertir deu milions en beques salari i igualar el preu dels màsters amb els graus de tipus C. Aquests són, a grans trets, les línies que componen la proposta del secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, per als pressupostos del 2019. “Si no hi ha nous pressupostos aquestes actuacions no es podran dur a terme”, adverteix.

Grau assenyala que “les tensions” que pateix el sistema “provenen dels efectes de les reduccions pressupostàries per la crisi que encara no s’han recuperat” i de la limitació per contractar personal que va forçar l’Estat. Tot plegat ha motivat un sistema “més envellit que fa deu anys”, amb un alt nombre de contractes precaris, que necessita recursos si vol atreure talent jove, segons el secretari d’Universitats i Recerca.

L’aprovació dels pressupostos permetria també, segons Grau, de proposar una inversió inicial de deu milions en la generalització de les beques salari. La dotació de vora 6.000 euros anuals per alumne podria arribar a 2.000 estudiants cada curs, i la voluntat és que la dotació vagi creixent fins a 40 milions. La iniciativa respon a la constatació que “hi ha una part de la societat que no accedeix a la universitat”perquè ha de treballar.

Les prioritats polítiques de la secretaria d’Universitats i Recerca inclouen, a banda de la consolidació del sistema universitari, la millora de la formació contínua i l’ajuda a la innovació de les universitats. També es vol dotar d’instruments que ajudi a a la recerca com la llei de la ciència, que Grau confia a presentar-la al Parlament abans de final d’any. “Cal un marc legal que li doni estabilitat i reconegui la singularitat de la seva actuació i un règim laboral propi”, defensa. El Pacte per la Societat del Coneixement, que ha començar impulsant una estratègia entre el món universitari i la recerca i l’àmbit de l’economia productiva, n’és un altre.

LA FRASE

Hi ha tensions que provenen de les reduccions pressupostàries que no s’han recuperat
Francesc Xavier Grau
secretari d’Universitats i Recerca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia