Societat

Societat

Innovació multidisciplinària

El centenar d’empreses del país presents al MWC també s’apunten al 5G

Han llançat solucions per controlar en temps real el trànsit de les ciutats, el nivell de contaminació, els incendis o la postura corporal

Repartides en la immensitat oceànica del MWC, gairebé un centenar d’empreses catalanes busquen fer-se un lloc en un entorn amb taurons tecnològics. La majoria, aquest any 77, s’apleguen a tall d’ecosistema illenc al pavelló de Catalunya i d’altres van pel seu compte. Algunes presenten productes o solucions pròpies i d’altres milloren amb el seu coneixement els de tercers. En qualsevol cas, totes tenen, malgrat l’àmplia diversitat temàtica, un denominador comú: la innovació.

És el cas de Sensefields, una empresa que dissenya infraestructures intel·ligents i que ha dut al congrés un sistema de sensors que detecten el volum de trànsit i ajusten el control dels semàfors a les condicions reals. Ja l’han provat en ciutats com Bogotà, Buenos Aires i, per descomptat, Barcelona. Al passeig de Gràcia i a la Rambla ja estan en funcionament. També persegueix tenir ciutats més amables Better Cities, una start-up que mostra un sistema per mesurar la pol·lució en entorns urbans amb una altíssima resolució i amb una xarxa densa de sensors, de manera que permet avaluar l’impacte de les accions de control de la contaminació que s’engeguin des de l’administració o les entitats socials. “Les estacions tradicionals són molt costoses, necessiten calibratge continu, obra civil, i les ciutats només es poden permetre posar alguns punts. La nostra tecnologia és molt més assequible i permet fer una xarxa més densa”, explica el conseller delegat de l’empresa, Josep Perelló.

El centre tecnològic Eurecat és especialment actiu aportant coneixement i solucions a empreses de diferents sectors. Ha col·laborat amb un celler per crear etiquetes per a ampolles de vi intel·ligents que, gràcies a l’electrònica impresa, contenen sensors de temperatura i de qualitat que permeten el monitoratge del producte amb l’ampolla tancada. Tot, sense necessitat de bateries. Només cal un mòbil amb NFC per verificar la qualitat del contingut.

A més, Eurecat també ha col·laborat amb l’empresa Worldline per crear Wearlumb, una samarreta que avalua els riscos de postures incorrectes de qui la porta. Està pensada per a l’àmbit laboral, per combatre la fatiga i implantar mesures ergonòmiques. El gran avantatge és que ho permet fer en temps real, enllaçant-se amb un telèfon o tauleta i mostrant immediatament solucions correctores. I, evidentment, es pot rentar.

També pensant en l’àmbit laboral, i més concretament en els departaments de recursos humans, el Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona ha dissenyat, en col·laboració amb un equip de psicòlegs, un sistema per reconèixer la personalitat aparent de les persones. A partir d’un senzill vídeo d’algú parlant, el sistema dedueix si és tímid, actiu o amb capacitat d’organització o de lideratge. “La visió per computador és la intel·ligència artificial de les imatges”, explica Josep Lladós, director del centre.

A més, l’empresa barcelonina Sitep ofereix un sistema de drons que els Bombers de la Generalitat provaran enguany per ajudar a l’extinció d’incendis. Els aparells poden mesurar en temps real la temperatura sobre el terreny, de manera que donar un foc per extingit deixarà de ser una qüestió de percepció. A més, com tot, amb l’arribada del 5G la seva seguretat i eficàcia es multiplicarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp