Societat

50 anys de Barcelona

Els Castellers de Barcelona, colla degana de la capital de Catalunya, celebren el 50è aniversari amb una inèdita actuació multitudinària, a l’antiga Fàbrica Damm, amb totes les colles que han apadrinat en la seva dilatada història

Els Castellers de Barcelona celebren enguany el 50è aniversari de la seva fundació i el primer acte multitudinari per commemorar l’efemèride va tenir lloc, ahir al migdia, a l’antiga Fàbrica Damm de Barcelona, amb una actuació batejada com a Diada de les Colles Filloles, en què la colla barcelonina de la camisa vermella va estar acompanyada de les 19 colles a les quals ha apadrinat en la seva ja dilatada trajectòria.

“En el món casteller quan es crea una colla té l’apadrinament d’una altra ja en actiu i nosaltres hem tingut el plaer de ser els padrins de moltes colles, algunes de les quals actualment punteres”, va explicar Ramon Gil, el president dels Castellers de Barcelona. Era del tot oportú, per tant, “que la primera gran celebració del nostre cinquantenari fos amb totes elles”, hi va afegir. I totes hi van ser, des dels Bordegassos de Vilanova, “els primers que vam apadrinar”, va recordar el president, fins als Castellers de Sidney –que van fer un pilar a la seva ciutat australiana, projectat en una gran pantalla– juntament amb els Minyons de Terrassa, Vailets de Gelida, Castellers de Cornellà, Xics de Granollers, Castellers de Sants, de Lleida, Capgrossos de Mataró, Castellers de Rubí, de Sant Cugat, de Figueres, del Riberal, de Cerdanyola, Nyerros de la Plana, Encantats de Begues, Castellers del Prat, de Sarrià i de la Sagrada Família.

L’actuació es va fer en el format a l’antiga, és a dir, amb rondes lliures, fet que possibilita l’alçament simultani de castells de diverses agrupacions. El context de la diada i el fet de trobar-nos fora de temporada van fer que les construccions vistes fossin, en la seva majoria, de tràmit.

En qualsevol cas, quedi constància que els Castellers de Barcelona van ser els únics que van firmar un castell de 8 pisos, el 4 de 8, mentre que els Minyons van fer el 2 de 7. També cal remarcar el 5 de 7 dels barcelonins amb el tronc –des dels baixos fins a l’enxaneta– i el nucli central de la pinya íntegrament formats per dones i nenes.

Entre els actes programats per celebrar el cinquantenari dels Castellers de Barcelona cal destacar també la diada del 8 de juny a la plaça de Sant Jaume, que tindrà la presència de la Colla Vella i la Colla Joves. Per a la cita, el cap de colla barceloní, Jaume Montolio, un camisa gastada que s’ha tornat a posar (per quarta vegada) al capdavant de la colla, va reflexionar després de la diada d’ahir: “Espero arribar-hi amb molta feina feta i possibilitats de fer-hi els primers castells de 9 pisos d’una temporada que ha de ser molt especial per a nosaltres.”

Ja fa 50 anys que uns aficionats de Vilafranca del Penedès van decidir impulsar la creació d’una colla a la capital de Catalunya. La primera aparició pública d’aquells pioners al Vendrell va ser el 8 de juny de 1969, la data fundacional d’una formació “amb molt de caràcter, amb un ADN de colla tradicional i que porta el nom i l’escut de la ciutat de Barcelona, fet que els distingeix, va afirmar ahir convençut Gil, qui va reivindicar el mèrit de la colla “d’haver fet castells durant 50 anys de manera ininterrompuda en una metròpoli com Barcelona, on durant els primers 25 anys” eren “els únics”.

Barcelona va aconseguir ser colla de 9 el 1998, quan van carregar el 4 de 9 a Terrassa i en la mateixa diada que els Minyons van descarregar el primer 3 de 10. L’any següent per la Mercè, la colla va descarregar el 4 de 9 i, des d’aleshores, s’ha mantingut sempre entre l’elit del món casteller. El millor castell de la colla degana de Barcelona és el 9 de 8 descarregat en dues ocasions el 2014 i amb el valor afegit de fer-lo amb un enxaneta. Aquell mateix any també van tenir el valor d’intentar, sense èxit, el 4 de 9 net, el castell total.

La temporada passada no va ser bona per als Castellers de Barcelona, que en cap moment van trobar el ritme adequat, tot i que van poder mantenir els galons de 9 intactes. “Pel fet del 50è aniversari, el 2019 és un any per a nosaltres molt important, en què hem de recuperar les millors sensacions i els millors castells.” Paraula de cap de colla.

Castellers de Barcelona, 50 anys d’orgull casteller i un futur de reptes per conquerir...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia