Societat

El cas del capellà acusat d’abusos, al Vaticà i la fiscalia

Com a mínim 12 presumptes víctimes han declarat a la comissió diocesana que ha investigat l’exrector de Vilobí

El cas dels suposats abusos sexuals de mossèn Tomàs Pons quan va ser rector de Vilobí d’Onyar i en la seva etapa d’educador al col·legi Bell-lloc del Pla, de Girona, estan ja a mans de la fiscalia i de la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu, després que s’ha donat per tancada la investigació feta les darreres setmanes per una comissió diocesana, formada per un capellà, un assistent i una psicòloga. A aquesta comissió, els treballs de la qual van començar a principis de febrer, hi han declarat “més de dotze persones”, entre presumptes víctimes i altres testimonis, segons van indicar ahir des del Bisbat. La informació recollida es va trametre ahir mateix a la fiscalia, que haurà d’estudiar si hi veu prou indicis delictius per obrir una investigació pròpia i encetar un procés. D’altra banda, amb el material de la comissió, el Vaticà haurà de decidir el destí immediat del capellà. A la diòcesi gironina confien que es disposi de la resposta de la Santa Seu d’aquí a poques setmanes. Mossèn Tomàs Pons, d’edat avançada, ja viu retirat en una residència d’Arbúcies.

Els suposats abusos d’aquest capellà van sortir a la llum pública el mes de gener passat arran d’unes declaracions a la premsa d’homes que van afirmar que n’havien estat víctimes a Vilobí o al Bell-lloc. Al poble de la Selva, hi havia exercit de rector entre les dècades dels seixanta i dels vuitanta, i al centre educatiu hi va fer classes de religió i va oferir atenció espiritual entre els cursos 1967/68 i 1995/96.

La posició del Bisbat

Els responsables de la diòcesi van condemnar de seguida els suposats fets, però amb la mateixa immediatesa van assegurar que mai n’havien tingut constància, contràriament al que afirmen algunes de les presumptes víctimes de l’exrector de Vilobí. Segons el Bisbat, de documentació no n’hi ha i les persones que haurien atès aquelles queixes ja són mortes. En referència a l’etapa de mossèn Tomàs al Bell-lloc de Girona, el Bisbat se n’ha desmarcat perquè no hi va fer classes com a educador diocesà, sinó que el col·legi l’havia contractat pel seu compte.

Detingut per abusos, a Salt

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimarts a Salt un home de 42 anys per, suposadament, haver abusat sexualment de la seva filla, de catorze anys. Segons fonts del cas, hauria estat el centre educatiu on estudia la menor qui va donar la veu d’alerta després de detectar que podia ser víctima d’abusos per part del seu pare. Les indagacions les ha dut a terme la unitat d’investigació de la policia de la Generalitat de Girona. L’arrestat està previst que passi avui a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de la capital gironina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia