Societat

Societat

Zoo, primavera o hivern

El futur de la instal·lació naturalista de la Ciutadella entra en una fase culminant de debat dins de l’Ajuntament de Barcelona

Els treballadors temen que el parc derivi en una dinàmica inapropiada que porti a una mort lenta

Els daus ja roden. El futur del zoològic de Barcelona entra en una fase clau i les decisions polítiques que es prenguin entre demà i el proper 3 de maig definiran el futur de la instal·lació del parc de la Ciutadella. A la comissió que se celebra demà s’ha de posar a votació la nova ordenança que regula el zoo, després d’haver passat tot el període d’exposició pública i al·legacions, i finalment serà portada al ple que se celebrarà el primer divendres del mes de maig. De com s’enfoqui el futur el parc pot entrar en una nova fase, una nova primavera, o pot iniciar un període de decadència, un hivern que pot posar en risc la seva viabilitat futura.

La proposta de reglamentació que està damunt la taula neix fruit d’una iniciativa popular impulsada per una associació animalista, Libera, la mateixa que en el seu dia va aconseguir que el Parlament de Catalunya legislés en contra de les curses de braus, i que per aquest nou propòsit va crear la plataforma Zoo segle XXI. Els impulsors de la proposta, que de seguida va trobar acollida en el govern d’Ada Colau, asseguren que la seva estratègia no persegueix el tancament de la instal·lació, mentre que el col·lectiu de treballadors recela del procés iniciat i tem que el nou ordre que es vol imposar suposi l’inici d’una mort lenta.

La nova reglamentació camina de bracet amb la redacció del pla estratègic del zoo, impulsat pel mateix Ajuntament, i la voluntat que els impulsa és donar un nou enfocament al criteri pel qual es mantenen animals en captivitat, centrant l’activitat del zoològic en la cura i atenció de les bèsties autòctones i la cura dels animals recuperats i que siguin alliberables al medi, després de passar un període de cura. Aparentment, els animals que no tenen encaix en aquesta definició no tindrien cabuda al zoològic.

Mentre el debat normatiu avança per un costat, i el grup de govern busca suports per tirar endavant la iniciativa, el zoo segueix el seu dia a dia amb una imatge desconcertant on la decadència es barreja amb les novetats més interessants. Per un costat, el tanc d’estiu dels dofins que ja no actuen, buit d’aigua, s’erigeix com un monument decadent, mentre que el nou espai de sabana, impulsat en l’anterior mandat, està ja del tot acabat i a punt per rebre-hi els seus nous habitants, els lleons, així que els tècnics acabin de donar-hi el vistiplau. És un món de contrastos amb una altra amenaça de futur, el pla urbanístic de la Ciutadella que pretén fer permeable el parc al trànsit mar-muntanya. S’ha de veure si tanta permeabilitat acabarà esborrant el zoo en benefici d’altres interessos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia