Societat

Quatre de cada deu majors de 65 anys se senten sols

Els ancians amb menor nivell educatiu tenen més risc d’aïllament social, segons un estudi de La Caixa

En el cas dels més grans de 80 anys aquest sentiment arriba a la meitat de la població

El sentiment de soledat preval en totes les edats però s’agreuja a mesura que passen els anys, segons l’estudi Soledat i risc d’aïllament social en les persones grans, coordinat per Javier Yanguas, director científic del programa de Gent Gran de La Caixa. En el cas de les persones majors de 65 anys, el 39,8% presenten soledat emocional, que és la relacionada amb la falta de relacions significatives, i el 29,1%, soledat social, que fa referència al sentiment de pertinença a un grup. Aquestes xifres augmenten entre el col·lectiu de majors de 80 anys. El 48%, gairebé la meitat, presenten soledat emocional i el 34,8%, soledat social.

El punt de partida de la recerca és la constatació que les persones enquestades creuen que la soledat és un problema important entre la gent gran, amb 8,9 punts sobre 10. Malgrat això, la majoria dels enquestats no coneixen casos de soledat, cosa que vol dir que la soledat és un fenomen que queda a l’esfera de l’àmbit privat.

En l’estudi es conclou que el risc d’aïllament de la xarxa social d’amics és més gran com més baix és el nivell educatiu. En concret, les persones sense estudis tenen el 37% de risc d’aïllament social, mentre que les persones amb estudis superiors tenen el 6,6% de risc de quedar aïllades. Quan ens fixem en la xarxa familiar, hi ha més risc d’aïllament en el cas de les dones sense estudis, un 21,1%, que no pas en els homes, un 18,7%. Per contra, les dones amb estudis primaris, secundaris i superiors tenen menys risc d’aïllament familiar que els homes.

En el cas dels homes, la pèrdua de la xarxa d’amics es produeix més aviat que en les dones, i això representa un major risc d’aïllament per pèrdua de la xarxa social. Aquest risc comença a augmentar en els homes entre els 40 i els 64 anys, mentre que en les dones això no passa fins que tenen entre 65 i 79 anys. Per això l’estudi indica que les dones tenen una xarxa social més àmplia i de més qualitat que els homes.

Per a l’elaboració de l’estudi, durant els mesos d’abril i maig de l’any passat, es van entrevistar telefònicament 1.688 persones més grans de 20 anys als municipis de Terrassa, Tortosa, Girona, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Palma, Logronyo i Jerez de la Frontera, ciutats on es desenvolupa el programa Sempre acompanyats, impulsat per La Caixa en col·laboració amb els respectius ajuntaments i Creu Roja, GREC i Integramenet.

El programa Sempre acompanyats vol sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat de les persones més grans, i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar els ancians.

LA XIFRA

37%
dels sense estudis
tenen risc d’aïllament social, la xifra baixa fins al 6,6% entre els que tenen estudis superiors.

Roses per combatre la soledat

La Fundació Amics de la Gent Gran impulsa, un any més, la campanya Roses contra l’oblit per convertir la tercera causa de discriminació social, l’edat, en un motiu d’orgull. Els nois i noies del programa d’inserció laboral de la Fundació Pare Manel han elaborat a mà un fermall de feltre en forma de rosa que representa l’orgull d’envellir i que es posarà a la venda per Sant Jordi. Les roses es podran trobar a la botiga solidària d’Amics de la Gent Gran i als establiments d’Abacus Cooperativa, Natura i Casa del Libro. Els diners recaptats en la venda d’aquests fermalls es dedicaran a combatre la soledat de les persones grans a través de programes socials de l’entitat. A més, els més de 1.700 voluntaris de l’associació Amics de la Gent Gran portaran roses i llibres als domicilis de la gent gran el dia de Sant Jordi. El 17 d’abril es durà a terme aquesta activitat a 24 residències de la demarcació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia