Societat

El comandant de la brigada de bombers de París creu que l’estructura de Notre-Dame està “salvada”

Les dues torres del monument resisteixen, malgrat que l’interior està “destrossat” i el sostre ha caigut

L’arquebisbe de París diu que l’estructura, el sostre i l’agulla estan calcinades i que es lluita per salvar les torres

L’estructura de Notre-Dame estaria salvada en la seva globalitat, especialment el campanar del nord, després que el foc hagi disminuït d’intensitat, segons ha confirmat el comandant de la brigada de bombers de París. Segons el cos d’emergències, les dues torres del monument “resisteixen”, malgrat que l’interior de l’atri està “destrossat” i el sostre ha caigut completament. Segons apunten algunes fonts recollides per mitjans locals, un bomber hauria resultat ferit greu.

Malgrat les bones notícies anunciades pel cap dels bombers de la capital francesa, centenars de membres dels serveis d’emergència de París continuen treballant per controlar l’incendi de Notre-Dame, que s’ha declarat aquesta tarda i que ja ha esfondrat l’agulla central de la catedral i que també ha fet caure’n el sostre.

El cos de bombers està utilitzant “tots els mitjans possibles” a excepció dels avions que bombardegen aigua, “tècnicament inadequats” per extingir aquests tipus de focs. Segons aquests serveis, l’ús d’avions o helicòpters podrien provocar el “col·lapse de tota l’estructura de la catedral”, segons ha informat la Direcció General de Seguretat Civil i la Gestió de Crisis. Així, el pes de l’aigua i la intensitat de la caiguda a “baixa alçada” podrien debilitar l’estructura de la catedral gòtica, icona de la capital francesa, i causar danys col·laterals en edificis propers

L’arquebisbe de París, Michel Aupetit, ha explicat que els bombers continuen lluitant per salvar les torres de la catedral. “L’estructura, el sostre i l’agulla s’han calcinat. Deixeu-nos resar”, ha afegit. Davant d’això, ha convidat tots els sacerdots de la ciutat a “tocar les campanes de les esglésies per convidar a l’oració”.

El president francès, Emmanuel Macron, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, s’han desplaçat fins a la zona per fer seguiment de les tasques d’extinció del foc des del lloc dels fets.

El foc s’ha iniciat aquesta tarda a quarts de set i les imatges de la zona mostren una gran columna de fum i flames a la zona de les torres de l’emblemàtic monument històric parisenc, que rep milions de visitants cada any.

La UNESCO ha expressat la seva “profunda emoció” davant del dramàtic incendi que ha afectat la catedral de Notre-Dame de París, declarada patrimoni de la Humanitat el 1991. “La UNESCO està seguint de prop la situació i està al costat de França per protegir i restaurar aquest patrimoni inestimable”, ha assegurat la directora general de l’organització, que té precisament la seu a París, Audrey Azoulay. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, també ha dit estar “horroritzat” pel foc.

Líders d’arreu del món s’han bolcat amb París arran de l’incendi. Així el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que segueix “minut a minut” la situació a París, que ha descrit com un “horror”. Estem amb París, avui”, ha piulat el president del Consell, Donald Tusk.

També el president dels EUA, Donald Trump, ha lamentat el foc, així com la primera ministra britànica, Theresa May, que ha expressat suport pels serveis d’emergència i els bombers que treballen en aquest “incendi terrible”. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat el seu suport pels francesos davant de l’incendi al monument, que ha descrit com “un símbol de França i de la cultura europea”.

El conseller d’Afers Exteriors i Transparència, Alfred Bosch, ha mostrat “tot el suport” de Catalunya als francesos i a la ciutat de París davant del que ha qualificat de “desastre històric”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, també s’ha referit en un tuit a l’incendi, que ha titllat de “desgràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL