Societat

El pont del Dimoni i el fossat de la catedral, al Temps de Flors

L’exposició, que es farà de l’11 al 19 de maig, obre nous espais en carrerons i places del Barri Vell

Enguany la mostra tindrà 171 projectes i 137 espais per visitar

Per primer cop s’incorporen al plànol circuits accessibles

Compte enrere per a l’inici d’una nova edició del Girona, Temps de Flors. Serà la 64a, i enguany tindrà com a novetats destacades el pont del Dimoni, el fossat de l’absis de la catedral i alguns carrerons i places del Barri Vell, com el carrer de la Llebre. Al fossat hi haurà un projecte “molt espectacular”, segons va avançar ahir la regidora Glòria Plana. És un espai que serà decorat per primera vegada, i l’encarregat del disseny serà Jordi Albà, amb la col·laboració de 200 voluntaris. Es tracta d’un projecte del BBVA que es titula Camí de flors cap a l’antiga Gerunda. Val a dir que es tracta d’un racó emblemàtic que pertany al bisbat de Girona i que s’obre per primer cop als visitants. Ofereix, així, una oportunitat única de passejar-hi i de contemplar les vistes, que donen una perspectiva nova de l’espai de la catedral de Girona. En un altre punt de la ciutat, al barri de Santa Eugènia, l’associació de veïns i els comerciants guarniran el reconstruït pont del Dimoni. El títol del muntatge és Eugenials! El Dimoni es vesteix de flors. “Serà un bon motiu per donar-lo a conèixer a tots els gironins i gironines”, remarca la regidora.

Des d’aquest dissabte, 11 de maig, i fins diumenge de la setmana que ve, 19 de maig, el Temps de Flors tornarà a omplir la ciutat d’exposicions florals i donarà continuïtat a la mostra respecte a edicions anteriors. Enguany s’oferiran un total de 171 projectes, localitzats en 137 punts al llarg de l’itinerari floral. Es tracta d’una trentena menys de projectes que en l’edició anterior i vint espais menys. La regidora Plana remarca que en realitat no es dona aquesta reducció i que, més o menys, són els mateixos números que en temporades anteriors: “Els projectes no els podem comparar d’un any a l’altre, ja que un projecte en un espai concret pot ser un o diversos projectes, i pot ser que en aquell espai hi hagi projectes més grans que altres anys”.

Continuïtat

Aquest any es dona continuïtat al projecte del Pla V (de verd), que és l’ampliació de l’itinerari del circuit del Temps de Flors i de recuperació d’espais verds que es va estrenar l’any passat. La novetat d’enguany és l’habilitació d’unes zones de descans amb vistes a la ciutat. Els visitants de l’edició d’enguany podran descobrir miradors al campus de les Àligues, a Can Colomer, a la Mina i a la Torrassa.

Segons van explicar ahir tant l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, com la regidora Glòria Plana, aquest any, per primera vegada, el Temps de Flors incorpora en el plànol dos circuits accessibles: un de pensat per fer-lo amb vehicle motoritzat, adaptat a persones amb mobilitat reduïda, i un altre que pretén facilitar l’accés a persones amb cadira de rodes. El plànol també integra una icona que indica quines exposicions florals són practicables per a persones amb mobilitat reduïda.

LES XIFRES

400.000
euros
de pressupost té la 64a edició del Girona, Temps de Flors, que se celebra durant nou dies.
57
establiments
del comerç local participen en el 15è concurs d’aparadorisme i decoració interior.
3
personalitats
seran homenatjades per la dedicació a l’exposició: Rosa Maria Labayen, Josep Tarrés i David Marca.

Open Night, espais oberts en horari nocturn

Enguany l’organització del Girona, Temps de Flors manté l’aposta per donar continuïtat a l’Open Night, consistent en l’obertura d’espais en horari nocturn. Concretament, serà el dimecres 15 i els dissabtes 11 i 18 de maig, quan l’horari s’ampliarà de les 22 h a la mitjanit. Es tracta d’una quarantena d’espais dels 137 disponibles, entre els quals hi ha els jardins de la Mercè; la Casa Pastors; el soterrani, el fossat i el claustre de la catedral; els Banys Àrabs; el monestir de Sant Pere de Galligants, i la basílica de Sant Feliu.

En el sector de l’oci i la gastronomia, també cal destacar la iniciativa Flors de Nit. Durant els vespres i les nits del Girona, Temps de Flors, una vintena de locals oferiran una àmplia oferta amb un denominador comú: les flors. Al llarg del dia 27, establiments adherits a l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona presenten #Gastroflors, menús i especialitats en què les flors són un ingredient destacat.

En el marc del Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig, i de la Nit dels Museus, programada per l’endemà, els museus de la ciutat oferiran jornades de portes obertes i han previst diverses activitats.

En clau solidària, enguany també es dona continuïtat a la campanya de donació de sang, amb el nom Temps de Flors, Temps de Sang. De l’11 al 19 de maig, totes les persones que vagin a donar sang al Trueta rebran una planta. L’horari de donació és de dilluns a divendres de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h, i dissabtes de 10 h a 14 h.

Moratòria per als busos i pendents de Girona+Neta

Òscar Pinilla

L’Ajuntament de Girona ha concedit una moratòria a les empreses d’autobusos turístics, que des de fa unes setmanes tenen prohibit aparcar a l’habitual punt de benvinguda, a tocar del Barri Vell, al sector Canalejas. Segons va anunciar ahir la regidora Glòria Plana, els deixaran carregar i descarregar els viatgers al carrer Berenguer Carnicer: “Com que pel Temps de Flors venen molts més busos del que és habitual, als espais habilitats per a escolars podran encotxar i desencotxar, però no aparcar-hi.” “És una mena de moratòria; lògica, perquè vindran molts busos, i el que volem nosaltres és fer fàcils les coses a la gent”, remarca l’alcaldessa, Marta Madrenas, que prioritza “que la gent pugui pujar i baixar tranquil·lament”. En aquest sentit, ja està previst que hi hagi una figura de control perquè la normativa es compleixi.

El Temps de Flors arriba en un moment de plena campanya amb vista a les eleccions municipals. En aquest sentit, Madrenas sosté que això no afectarà el normal funcionament de l’exposició. “És un acte de ciutat, de tots. Tots ens en sentim part, i en absolut ha d’afectar el desenvolupament de la campanya, ni la campanya ha d’afectar el Temps de Flors.”

El que sí que podria afectar és la convocatòria de vaga que ha programat la plantilla de Girona+Neta a partir del dia 9 de maig a les dotze de la nit. “L’empresa està treballant intensament i nosaltres estem amatents i confiem que es pugui trobar la millor solució possible que satisfaci els drets laborals i socials dels treballadors, i que l’empresa la pugui assumir”, afirma Madrenas, que recorda que és l’empresa privada Girona+Neta la que està negociant. La plantilla ha convocat la vaga davant de l’enrocament de les negociacions del nou conveni amb Girona+Neta, l’empresa mixta integrada per Fomento de Construcciones y Contratas i l’Ajuntament de Girona, i que s’encarrega de la neteja i de les escombraries de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia