Educació

universitats

La UNED s'endú la formació de Terrassa a Barcelona

L'Ajuntament, que en va ser l'impulsor el 1990, va reduir l'aportació econòmica en disminuir l'oferta acadèmica a només tres graus

En el ple de maig es debatrà si es desvinculen del consorci

La Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) ha decidit retirar l'oferta acadèmica de tres graus que impartia a Terrassa –educació social, psicologia i treball social– per implantar-la a Barcelona, fet que ha disgustat el govern local (PSC-PDeCAT), que ja ha anunciat en un comunicat que en el pròxim ple posarà sobre la taula la seva possible desvinculació del consorci que comparteix també amb els consistoris de Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi de Llobregat. El de Terrassa va ser el primer centre universitari associat que oferia formació a distància a Catalunya, tot i que de titularitat estatal, i el va promoure el consistori l'any 1990, quan aleshores el presidia Manuel Royes.

Després de 27 anys, sembla que la relació finalment es trencarà perquè la UNED ha decidit rescindir el conveni arran de la reducció de l'aportació dinerària que feia el consistori seguint “criteris generalistes que s'apliquen a la resta d'universitats del campus i que s'atorguen en funció de paràmetres com ara el nombre d'alumnes, de graus impartits o de metres quadrats”, expliquen des del consistori. És a dir, que van fer una aportació de 60.000 euros, 10.000 per grau i per als espais que ocupa a l'edifici del Vapor Universitari, després de fer un informe sobre les aportacions municipals als diferents centres universitaris i facultats del campus de Terrassa, així com el seu impacte, l'equitat distributiva i el retorn a la ciutat. Pel tinent d'alcaldia de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor d'Universitat, Amadeu Aguado, “es posa en relleu que les aportacions municipals a la UNED no estaven equilibrades amb relació a l'activitat docent que aquest centre fa a Terrassa”.

Les aportacions el 2016, en comparació amb altres seus de la UNED, també van ser, segons el regidor, més elevades en relació amb el nombre de graus impartits: Terrassa (166.429 euros per tres graus), Santa Coloma de Gramenet (115.000 euros per set graus), Cornellà de Llobregat (44.692 euros per dos graus) i Sant Boi de Llobregat (170.100 euros per vuit graus). Aguado recorda que entre el 2005 i el 2012 van fer una aportació mitjana anual de 234.455 euros quan la UNED oferia més de vint graus i tenia 3.500 alumnes. Quan entre el 2013 i 2016 es va reduir l'oferta acadèmica a tres graus i 846 alumnes, l'aportació de mitjana va ser de 166.429 euros anuals. Per això –diu el consistori–, van demanar a la universitat durant el 2016 que concretés “un projecte de valor per a Terrassa que garantís el retorn a la ciutat” de les aportacions. En no tenir el projecte, els van comunicar que amb vista al 2017 reduirien l'aportació. Amb tot, Aguado explica que “s'ha treballat fins a l'últim moment per mantenir la seva oferta acadèmica”, oferint vies de col·laboració i suport en una ciutat que té 10.000 estudiants i 180 titulacions oficials.

LA FRASE

L'aportació municipal a la UNED no estava equilibrada amb relació a l'activitat que fa a Terrassa
Amadeu Aguado
regidor d'Universitat

LA XIFRA

60.000
euros
va destinar l'Ajuntament als tres graus que oferia la UNED, i per a l'ocupació d'espais.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona