Educació

Ensenyament

Les Garrigues perden la nova formació en pedra natural

Malgrat la forta implantació d’empreses a la comarca, Ensenyament tria Mollerussa i desferma la indignació d’ERC i la CUP

L’alcalde de les Borges Blanques ho considera una “oportunitat”

La decisió de la conselleria d’Ensenyament de situar el nou cicle formatiu en pedra natural a Mollerussa ha encès els ànims a les Garrigues. Els grups d’ERC i la CUP a l’Ajuntament de les Borges Blanques reivindiquen que el grau s’imparteixi a l’IES Josep Vallverdú, donada la llarga tradició dels treballs en pedra i la presència de bona part de les empreses del sector. La conselleria justifica la seva elecció en el fet que a institut de Mollerussa ja està en marxa un grau d’excavacions i sondatge. L’alcalde, Enric Mir (PDeCAT), ho considera una “oportunitat, perquè els estudis es queden a Lleida i servirà per al relleu generacional de les empreses garriguenques”. Mir avança que es treballa amb Ensenyament perquè les Garrigues tinguin el primer grau superior en tècnic en oli.

Salvador Noguera, regidor d’ERC a les Borges Blanques, afirma: “No té sentit enviar a estudiar els joves de la comarca al Pla d’Urgell, perquè després tornin a les Garrigues a fer les pràctiques i treballar on són les empreses. Al Pla d’Urgell tenen empreses d’àrids, que no és el mateix”. ERC remarca que el grau és un actiu econòmic per a les Garrigues, on existeixen cinc empreses del sector que abasteixen monuments tan emblemàtics com per exemple la Sagrada Família i el monestir de Poblet. “A més, som una de les comarques amb més construccions de pedra seca. N’hi ha centenars”. A les Garrigues hi ha dues pedreres i empreses a Vinaixa, Juneda, la Floresta i les Borges Blanques.

A banda d’això, el pla estratègic de les Garrigues compta amb aquest patrimoni com un dels actius turístics per revitalitzar l’economia de la comarca. Els republicans i la CUP critiquen que en la presentació del cicle formatiu, realitzada al Consell Comarcal de les Garrigues, tant el president de l’ens com Enric Mir hi fossin presents, però no es manifestessin en contra de la decisió d’Ensenyament. “Haurien d’haver lluitat per aconseguir portar el cicle aquí”, assenyala la CUP. “Ens hauria agradat que fos aquí, però era molt complicat, perquè a Mollerussa tenen ja l’equipament. A més, és formació dual. Aquí hi faran les pràctiques.”

Els dos grups municipals es reuniran la setmana vinent amb el director del servei territorial a Lleida d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, per reclamar al departament que rectifiqui. Fonts de la conselleria han defensat, però, la tria de Mollerussa. “L’IES de Mollerussa ja té un altre grau de la mateixa família, el d’excavació i sondatge, i, per tant, amb les instal·lacions i els equipaments adients. Són motius tècnics.” Ensenyament indica que la decisió té el vistiplau del sector, i el grau ja existent té una “inserció laboral dels estudiants del 100%”.

LA FRASE

Ens hauria agradat, però era molt complicat. S’ha quedat a Lleida, i aquí hi faran les pràctiques
Enric Mir
ALCALDE DE LES BORGES BLANQUES

LA FRASE

No té sentit enviar a estudiar els joves a Mollerussa, perquè tornin a les Garrigues a treballar
Salvador Noguera
REGIDOR D’ERC A LES BORGES BLANQUES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona