Educació

ensenyament

Més de 76.000 alumnes tornen a les aules lleidatanes

En l’educació secundària obligatòria és on més es nota l’augment d’escolars matriculats respecte a l’any passat

Ensenyament destaca que no se supera la ràtio d’alumnes per classe ni a P3 ni als centres d’alta complexitat

Tret de sortida al curs escolar amb 500 alumnes més que l’any passat a les escoles de les comarques lleidatanes. En total, el curs escolar 2017/2018 té 76.696 alumnes. Per cicles educatius, on més s’han engreixat les aules és en l’educació secundària obligatòria (ESO) amb 726 alumnes més (+4,56%). En l’educació infantil, en canvi, hi ha una previsió de 364 alumnes menys que l’any passat (-2,95%). Des dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida es destaca que en aquest nou curs s’ha aconseguit no superar la ràtio de 25 alumnes per classe a P3 ni de 22 en centres d’alta complexitat, tal com aconsellen el estàndards de qualitat. D’altra banda, s’augmenta la plantilla a la demarcació amb 350 docents més i s’arriba doncs fins als 5.118. La majoria dels nous mestres (216) es destinen a centres de màxima complexitat. El sindicat Ustec-Stes valora positivament l’augment de docents del nou curs escolar però considera que a la demarcació de Lleida encara en faltarien entre 500 i 600 més per recuperar els nivells del departament del 2010.

Segons Ensenyament, aquest curs perillava la continuïtat de les escoles d’Alàs (Alt Urgell) i Lles de Cerdanya però finalment se n’ha evitat el tancament. Per tant, aquest curs 2017/2018 no ha hagut de tancar cap escola a la demarcació de Lleida, després que l’any passat ho fes la del Cogul (Garrigues) i se’n fusionessin dues a Lleida.

D’altra banda, Ensenyament ha dut a terme obres de manteniment i millora. La més important, l’ampliació de l’escola Mestre Ramon Estadella de Guissona (Segarra), a la qual s’han destinat 367.000 euros. En total, aquest curs escolar s’han fet, o estan previstes de fer, inversions per un total d’1,8 milions d’euros. Entre d’altres, es destinaran 200.000 euros a 39 actuacions de substitució del fibrociment, un material perjudicial per a la salut.

També està prevista una inversió total de 12,6 milions d’euros en obres, algunes de les quals encara no s’han començat però que estan en procés de redacció o licitació, com ara l’ampliació de l’escola Ramon Faus de Guissona o la previsió de nova construcció de l’institut Joan Solà de Torrefarrera (Segrià), l’escola d’Almenar (Segrià) i l’escola Pinyana de Lleida.

D’altra banda, des d’Ustec-Stes es reclama a la conselleria que concreti la partida que preveu destinar aquest nou curs a la formació continuada del professorat, després que el 31 de gener passat Ensenyament es comprometés a destinar-hi uns tres milions d’euros a tot Catalunya. Així mateix, el sindicat reclama al departament un pressupost expansiu per al 2018 on també “es continuï notant” aquesta aposta per la formació dels docents.

LA XIFRA

76.696
alumnes van començar el curs ahir a Lleida. Són 500 més que els que hi havia el curs 2016/2017.

LA XIFRA

350
docents s’incorporen a la plantilla. Són 5.118. El sindicat Ustec-Stes en reclama entre 500 i 600 més.

Centres que reviscolen

El col·legi d’Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell, ha començat el curs amb la tranquil·litat que li suposa tenir 9 alumnes i d’aquesta manera veure garantida la continuïtat del centre. Aquesta escola rural ha incorporat el servei d’acollida a primera hora del matí. Els pares poden portar els nens a les 8.00 hores al centre escolar i hi ha una persona que els vetlla fins a l’inici del curs escolar.

La mesura ha estat una de les claus per garantir la continuïtat del centre i fer que veïns d’altres localitats hagin optat per inscriure els seus fills en aquesta escola. Alàs va aconseguir salvar finalment la continuïtat de l’escola de Sant Esteve després d’estar durant tot el curs amenaçada de tancament, ja que només tenia quatre alumnes. Durant el curs passat, l’Ajuntament va fer una crida a pobles veïns per aconseguir salvar l’escola i evitar-ne el tancament per manca d’alumnes.

A Agramunt, la nova llar d’infants municipal, l’Era, va començar ahir la seva activitat amb 36 alumnes. El nou equipament substitueix la llar d’infants que es va construir als anys 90 en zona inundable, i va quedar afectada pel desbordament del riu Sió el novembre del 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona