Educació

Menys alumnes i més docents en el curs que arrenca avui

A la demarcació, entren en funcionament en barracons dos instituts, a Sarrià de Ter i a Lloret de Mar

Es manté el nombre de barracons, amb més de 300

El curs escolar 2019/20 arrenca avui a les comarques gironines amb un total de 122.802 alumnes –110 menys que el curs passat, principalment de les etapes d’infantil i primària– i amb 9.172 docents, la qual cosa representa 41,5 dotacions més que el setembre de l’any passat. Una part d’aquest increment de professorat està destinada a reforçar l’atenció dels alumnes amb necessitats educatives especials que estan escolaritzats en centres ordinaris. La principal novetat del nou curs, que, tot i les pluges de les darreres hores, el Departament d’Educació preveu que comenci amb normalitat arreu de la demarcació, és l’entrada en funcionament de tres nous centres: l’institut escola (IE) El Bruel-Empuriabrava (Castelló d’Empúries) –fruit de la fusió de dos centres existents– i la posada en marxa de dos instituts en barracons, un a Sarrià de Ter, i l’altre, a Lloret de Mar (institut de Sant Quirze). En els dos casos, els mòduls reuneixen les condicions necessàries per començar avui les classes. Amb un total de 304 barracons, el nombre de mòduls prefabricats a la demarcació és pràcticament igual que el del curs passat (només n’hi ha un de menys que el curs anterior). La previsió d’Educació és anar suprimint estructures prefabricades al llarg del curs, a mesura que es vagin acabant les obres en marxa.

Ràtios més elevades

Amb relació a les ràtio (nombre d’alumnes per aula), i segons les dades facilitades per Educació, hi ha un increment tant a P3 –dels 19,84 del curs 2018/19 s’ha passat als 20,40– com a 1r d’ESO, dels 26,06 s’ha passat als 27,10. Amb relació a l’increment de la ràtio de P3, cal destacar que Educació va decidir suprimir per a aquest curs una vintena de grups de P3. Amb tot, si bé la ràtio d’infantil és manté per sota del màxim dels 25 alumnes per aula, la de secundària es comença a acostar als 30 de màxim. De fet, l’alumnat de la secundària obligatòria és, amb 33.568 alumnes, el que més creix respecte del curs anterior (s’ha registrat un augment d’un 0,61%). Educació manté que es comencen a notar els efectes del boom de natalitat del 2007/08.

LES XIFRES

71.595
alumnes
d’infantil i primària comencen avui les classes. Són un 0.58% menys que el curs passat.
453
centres
educatius públics hi ha a les comarques gironines. A més, n’hi ha 44 de concertats i 51 de privats.

CCOO parla de “deixadesa” a l’hora de planificar

La Federació d’Educació de CCOO a les comarques gironines ha denunciat que l’educació continua sense ser una prioritat per al govern català. Aquesta manca de prioritat es posa de manifest, segons CCOO, en el fet que la demarcació de Girona “segueix liderant el rànquing de ser la província amb més barracons de tot l’Estat espanyol”. “Els més de 300 barracons demostren la deixadesa en la planificació del Departament d’Educació”, sosté CCOO. El sindicat també lamenta l’increment de les ràtios i reitera la seva aposta per una baixada d’aquestes i no pel tancament de grups de P3, contràriament al que ha fet Educació. D’altra banda, CCOO ha criticat que més d’un 75% dels nomenaments de professorat s’hagin fet directament per part de les direccions dels centres. “Aquest sistema no garanteix l’accés a les places públiques amb respecte als criteris d’igualtat, mèrit i capacitat, i afavoreix la selecció subjectiva per part de la direcció del centre amb l’afectació a persones amb més anys d’experiència i amb una bona trajectòria professional.” A més, CCOO reclama la recuperació de les condicions salarials d’abans de la crisi per al col·lectiu docent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona