Educació

Medi Ambient

‘Ecodelegats’ per estalviar a l’escola

Alumnes de Viladecans amb especial sensibilitat pel medi ambient recorden els bons hàbits als companys

Un projecte municipal ha permès estalviar a les escoles un 10% dels consums d’electricitat, aigua i gas

La conscienciació dels alumnes ha donat el seu resultat: les escoles han estalviat un 10% d’energia

Igual que hi ha delegats de classe, a les escoles de Viladecans hi ha ecodelegats, que es cuiden que els llums quedin apagats en sortir de classe, vigilen que no es malbarati l’aigua i són els responsables de recordar als seus companys la necessitat de l’estalvi energètic. “La formació, la tenen tots, però aquests són alumnes que tenen un potencial de lideratge que les escoles aprofiten en positiu i que acostumen a tenir una sensibilitat especial amb la situació d’emergència climàtica”, explica la regidora d’Educació de Viladecans, Gisela Navarro. I la conscienciació dels alumnes de primària ja ha donat el seu resultat: les escoles del municipi van estalviar el curs passat un 10% d’electricitat, gas i aigua respecte de la mitjana dels tres anys anteriors. Destaquen especialment l’escola Enxaneta, on l’estalvi va ser del 19,3%, i el Garrofer, on el consum va ser un 61,4% més baix després de la renovació de l’edifici.

L’Ajuntament de Viladecans ha incorporat les escoles com un agent important en la necessària transició ecològica. El consistori fa anys que treballa en el projecte Vilawatt, una iniciativa finançada per la Comissió Europea a través del programa Accions Urbanes Innovadores. Entre d’altres, Vilawatt ha creat un operador energètic local, promou renovacions energètiques integrals d’edificis per reduir els consums i ha dissenyat una moneda local associada a la capitalització de l’estalvi energètic dels ciutadans. Com a part d’aquest projecte s’ha creat l’Espai Vilawatt Escoles, on l’alumnat rep informació, de manera lúdica, del valor que tenen els hàbits d’estalvi energètic. “Hem sumat coses que ja es feien a les escoles, que ja treballaven en el reciclatge i en els horts i aprenien a controlar la despesa en el consum dins el projecte curricular”, explica Navarro.

L’objectiu de l’Espai Vilawatt Escoles, compartit amb projectes precedents com ara el 50/50 –es tornava a les escoles el 50% dels diners estalviats en forma de material–, és “fer competents els nens i educar-los com a mesura de prevenció i perquè estenguin els hàbits a les famílies”, indica la regidora. “Els hem d’explicar que vivim en una crisi climàtica molt important però que ells poden revertir la situació”, assegura l’edil.

Automatismes als centres

La majoria d’escoles han aconseguit estalviar amb mesures com ara la col·locació de sensors perquè els llums s’apaguin sols, airejadors a les aixetes per estalviar aigua i sistemes de reg a les escoles que l’utilitzen. A l’escola Enxaneta l’estalvi ha estat més gran que en la mitjana perquè és en un edifici de recent construcció, amb millors criteris energètics. I el Garrofer, que destaca amb un estalvi del 61,4%, és un edifici dels anys setanta que estava mal aïllat, “amb molt consum i poc confort”, diu Navarro. L’Ajuntament ha abordat una ambiciosa reforma, pressupostada en prop d’1 milió d’euros, que ha dotat el centre d’un sistema de ventilació controlada amb un canvi de finestres, d’un nou sistema d’aïllament tèrmic per a l’exterior i la coberta i de millores en l’enllumenat. “Hem canviat l’embolcall i el resultat ha estat molt bo”, afirma Gisela Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar