Educació

Societat

L’escola de l’Ajuntament

A les Preses, commemoren els 160 anys de la fundació de l’escola Sant Josep, que va estar activa fins als anys vuitanta del segle passat

Ara, és la seu de l’Ajuntament i s’hi han pogut visitar els antics espais docents

Tots els pobles i ciutats tenen símbols que configuren el seu paisatge emocional i, sovint, aquesta simbologia té molt a veure amb els records que els veïns de cada municipi acumulen durant els primers anys de vida. I, és clar, les hores i hores viscudes a l’entorn escolar són fonamentals en aquest sentit. A les Preses, ca les hermanes és un d’aquests símbols. És un centre docent en què, a part de les nenes i noies del poble, hi va haver moltes alumnes internes. El poble no s’entendria sense el segle i mig llarg de docència de les monges carmelites, que van exercir-la fins als anys vuitanta del segle passat.

Ara fa justament 160 anys de la fundació de l’escola Sant Rafael de les Preses per les germanes carmelites de la Caritat, i s’ha recordat amb diferents actes i sobretot amb una exposició a la sala de plens de l’ajuntament. Curiosament, l’escola era a l’edifici que ara acull les dependències municipals i que, en el marc d’aquesta commemoració, ha impartit docència. Un dels actes més emotius va ser, sens cap mena de dubte, l’important nombre de monges carmelites que van voler recordar els anys que van fer de mestres a ca les hermanes. Però també la visita guiada les dependències ara municipals que es va oferir a tothom qui va voler, amb elles i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, al capdavant.

A l’exposició del saló de sessions, les monges i el bisbe van poder veure diferents fotografies de les alumnes i mestres que hi havia hagut, les manualitats i labors que s’hi feien, com ara estovalles i jocs de te, i també els quaderns de cal·ligrafia i de matemàtiques que s’hi treballaven i els llibres que, en aquella època, s’estudiaven. El recorregut va seguir cap a la resta d’espais, on també hi havia cartells en què s’explicava què s’hi està fent ara i què havia estat en el moment en què era una escola. Per exemple, el despatx d’alcaldia era el lloc on les monges anaven a cosir, l’àrea de registre civil era l’aula per aprendre a escriure a màquina i el despatx de secretaria i intervenció era el menjador de les monges.

Els actes es van iniciar amb una missa solemne a l’església parroquial de Sant Pere de les Preses que va presidir Francesc Pardo i amb l’acompanyament de la coral Puigsacalm de les Preses. Tot seguit, es va anar a l’ajuntament per inaugurar l’exposició d’homenatge als 160 anys de la fundació de l’escola Sant Rafael. El bisbe de Girona va aprofitar la visita a l’ajuntament per signar el llibre d’honor consistorial i, tot seguit, es va fer un dinar de germanor amb més de vuitanta persones al local del Centre Cultural.

160
anys
fa que les monges carmelites de la Caritat van fundar l’escola Sant Josep de les Preses, coneguda popularment com a ca les ‘hermanes’, amb la seu prop de la plaça.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA