Educació

Educació crearà un tercer institut, el curs vinent, per a Palafrugell i pobles veïns

El conseller Bargalló diu que l’INS Nou Palafrugell arrencarà amb tres grups de primer d’ESO a l’escola Barceló Matas

Ara buscaran amb el consistori un solar per a l’edifici

Educació ha decidit engegar, amb vista al pròxim curs 2020/21, un tercer institut per als alumnes de secundària de Palafrugell. El nom provisional del centre serà institut Nou Palafrugell, segons va anunciar ahir el conseller, Josep Bargalló, que va avançar que arrencarà amb tres grups de primer d’ESO per donar resposta al “gran creixement” del nombre d’alumnes de secundària al municipi. Com a emplaçament provisional faran servir aules de l’escola de primària Barceló Matas, que fins ara ja donaven servei a estudiants de batxillerat de l’INS Frederic Martí Carreras.

Bargalló va visitar ahir l’escola i els espais provisionals de secundària amb l’alcalde, Josep Piferrer, que ha posat a disposició del departament aules cel Centre Municipal d’Educació per reubicar-hi el batxillerat de l’institut existent. El conseller va destacar que així disposaran d’espai i temps per “poder redefinir els seus espais i tenir tots els alumnes més propers”, ja que ara mateix l’activitat basculava entre l’extrem nord i el sud del nucli urbà.

Tres anys de marge

Per Bargalló, l’“aposta per un tercer institut acabarà de completar l’oferta educativa de la ciutat, i això obligarà els uns i els altres a definir espais ja molt més consolidats, amb l’avantatge que a Palafrugell” van de bracet amb l’Ajuntament. Piferrer, per la seva part, explica que ara tenen “tres anys de marge” per trobar una solució constructiva. El municipi ofereix a la Generalitat 10.000 m² a tocar de l’escola Barceló i Matas, però ara hauran de decidir si hi fan un nou edifici amb usos d’institut o bé com a escola, per reubicar-hi la Barceló i Matas i reconvertir l’actual centre –antic i dimensionat fins a vuitè d’EGB– en el nou institut.

Ara, hi va afegir el conseller, “cal definir amb l’Ajuntament aquest mapa definitiu de la ciutat, on sembla evident que seran necessaris nous espais i edificacions”. En tot cas, va remarcar que es mantindrà l’oferta de tots els centres d’infantil i primària, i n’hi haurà un altre de secundària. “Reordenem d’una manera més lògica el mapa escolar de Palafrugell, i apostem perquè no només respongui a les necessitats actuals, sinó també a les previsions de futur” a l’alça, va reblar.En acabar la visita, el titular d’Educació va fer dues reunions amb directors de centres educatius: d’una banda, amb els dels municipis de l’àrea d’influència de Palafrugell i, de l’altra, amb els dels centres públics i concertats del municipi.

LA XIFRA

1.800
alumnes
de secundària hi ha, aproximadament, als dos instituts de Palafrugell, i preveuen que la xifra creixi en dos anys.

Cobertura a sis municipis

Els dos instituts de Palafrugell, el Frederic Martí i Carreras i el Baix Empordà, s’acosten als 1.800 alumnes matriculats. A més de Palafrugell, donen cobertura a l’alumnat de secundària, FP i batxillerat de cinc pobles més de la rodalia –Mont-ras, Begur, Pals, Torrent i Regencós–, que sumen una població total d’uns 35.000 habitants, que requeriria teòricament tres instituts i mig, segons la ràtio d’un centre per cada 10.000 habitants que recordava ahir l’alcalde palafrugellenc. El conseller va admetre el dèficit: “Palafrugell no tenia una nova oferta educativa de secundària des de fa 50 anys, des de la creació dels dos primers instituts, i això és una anomalia en tot el territori.” Bargalló va recordar que en els pròxims anys el repte és reforçar els instituts: tenim molts més alumnes a secundària i, per tant, cal una oferta consolidada i adequada a la realitat. I això obliga a fer nous plantejaments.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres