Educació

El món educatiu intenta reorganitzar les extraescolars

Les classes que imparteixen les escoles privades continuen per ara i no s’han anul·lat encara colònies

Les federacions esportives han cancel·lat dues setmanes partits de categories infantils

El Departament d’Educació va instar dimarts “a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius del departament” que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres alhora. Ahir, la Generalitat elevava el nivell d’alerta i prohibia les activitats amb una afluència superior a les 1.000 persones. Això, per exemple, ha obligat a cancel·lar la trobada de joves que la Fundació Pere Tarrés havia programat per a aquest cap de setmana a Lliçà de Vall on s’esperaven 1.300 participants de centres d’esplai.

Educació no parlava, en el seu comunicat, de les activitats extraescolars, sinó d’aquelles organitzades pels centres educatius susceptibles de provocar concentracions de gent i procedent de diverses escoles, el que faria més complicat establir la procedència d’una possible infecció per coronavirus. Però ha provocat la confusió en el món educatiu pel que fa a les activitats extraescolars. Unes activitats que es fan fora de l’horari lectiu i que organitzen en molts casos agents privats, que ahir no havien rebut cap indicació de l’administració pel que fa a la suspensió de classes.

“No podem prohibir activitats que no organitzi el departament”, assenyalaven ahir fonts d’Educació, titular dels centres educatius públics. Les diferents escoles de música i d’idiomes privades consultades per aquest diari coincidien a explicar que no han rebut cap instrucció de tancar ni de limitar classes, per molt que apleguin alumnes de diferents escoles i instituts. Moltes, per iniciativa pròpia, extremaven la neteja de mans dels alumnes i d’instal·lacions i material. Sí que han suspès en algun cas jornades de portes obertes per a la setmana vinent. Es mantenen de moment les jornades de portes obertes d’escoles i instituts amb motiu de la preinscripció dels ensenyaments obligatoris.

Pel que fa a les colònies, ni la Fundació Pere Tarrés ni Fundesplai, les principals entitats del lleure educatiu, han detectat cancel·lacions. Des de la Pere Tarrés assenyalaven ahir que se solen concentrar entre l’abril i el maig, per la qual cosa és aviat, si bé s’han trobat un cas en què dues escoles coincidien en una casa la setmana que ve i les han pogut separar en dues cases. Aquesta fundació no ha hagut de suspendre cap extraescolar, ja que se solen fer en un sol centre sense barrejar nens de diferents escoles. Fundesplai ha registrat només un parell d’anul·lacions d’activitats de piscina, mentre que no ha tingut cancel·lacions de colònies ni d’extraescolars que es fan a les escoles. En canvi, famílies d’escoles públiques han rebut comunicats en què se’ls anuncia que se suspenen totes les activitats organitzades fora dels centres, com excursions, trobades esportives, certàmens culturals i colònies.

Capítol a banda són les activitats esportives que depenen de les federacions de futbol, bàsquet i handbol, entre altres esports. S’ha suspès l’activitat federativa per a les properes dues setmanes, cosa que afecta els entrenaments i partits de les categories infantils, que han estat també cancel·lats.

Sabó als lavabos

La mesa sectorial d’educació es va reunir ahir i es van tractar, entre altres temes, els relatius a la gestió de l’epidèmia. Els sindicats van reclamar que s’asseguri el sabó als lavabos de tots els centres educatius, “ja que el més normal és que no n’hi hagi”, segons assenyala el portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font. El rentat de mans és una de les recomanacions més importants per frenar l’avanç del virus. Font va valorar positivament l’anunci de la creació d’una comissió permanent en què participaran l’administració i els sindicats per tractar l’abordatge de l’epidèmia des del món educatiu.

1.300
assistents
preveia la Fundació Pere Tarrés en una trobada que ha hagut d’anul·lar.
8
persones
de la UPF estan confinades per haver tingut contacte amb infectats.
2
setmanes
estaran sense jugar els nens federats de futbol, bàsquet i handbol.

La Pompeu Fabra ajorna els exàmens presencials

R. M. Bravo / L. Bruguera

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha decidit ajornar els exàmens presencials o bé substituir-los per activitats avaluables no presencials com a mesura excepcional, donada la situació creada per l’epidèmia. Així ho va comunicar ahir el rectorat a la comunicat universitària mitjançant un comunicat, en què s’explicava que la mesura s’ha pres “davant de l’alta probabilitat que durant els pròxims dies calgui adoptar mesures que puguin afectar el desenvolupament habitual d’un període d’exàmens” . És de moment l’única universitat pública que ha pres la decisió.

La suspensió afecta per ara els exàmens previstos entre el 18 i el 28 de març. Cada centre concretarà el sistema alternatiu als exàmens presencials que consideri adient i ho comunicarà als estudiants a partir de demà a la plataforma virtual. Entre el 18 i el 28 de març tampoc hi haurà activitat docent.

Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, la UPF va constituir el 27 de febrer un grup de seguiment amb motiu dels primers episodis de Covid-19 a Barcelona per centralitzar tota la gestió relativa a la infecció. La universitat ha reforçat la neteja i la ventilació dels espais, i està estudiant possibles alternatives de docència no presencial de cara al tercer trimestre. A més, s’han suspès provisionalment les pràctiques clíniques i la resta d’activitats formatives de Medicina al Parc de Salut Mar.

Cap membre de la comunitat universitària ha estat diagnosticat de Covid-19, però a vuit persones se’ls ha recomanat que es quedin a casa 14 dies, després d’haver estat en contacte amb diagnosticats de la malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS