Educació

El pla de retorn a l’escola de Celaá indigna la Generalitat

El ministeri avança una proposta abans de la reunió amb els consellers

Torra i Bargalló recorden que Educació té les competències i que és la que ha de programar el nou curs

La Generalitat va mostrar ahir el seu malestar amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional, que va fer pública la proposta que presentarà avui als consellers en la quarta conferència sectorial d’educació en estat d’alarma. Es tracta d’una proposta que encara no s’ha debatut i que és molt diferent del pla de reobertura dels centres educatius aprovat per la Generalitat. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el president de la Generalitat, Quim Torra, van recordar que les competències en educació són de la Generalitat, que decidirà com s’abordarà el curs.

La proposta que presentarà avui el ministeri es fa amb la idea, com en les conferències sectorials anteriors, que es consensuï una estratègia comuna, en aquest cas per abordar el curs vinent. I planteja canvis notables respecte del que havia proposat fins ara i del pla de reobertura aprovat per la Generalitat. El ministeri no tenia encara res decidit sobre la tornada al setembre, però Celaá havia apuntat unes classes de 15 alumnes com a màxim per la necessitat de mantenir la distància de dos metres. Per aquest motiu s’instava a aprofitar tots els espais possibles, com ara biblioteques i gimnasos.

El ministeri presentarà avui una proposta ben diferent: 15 o 20 alumnes per aula de P3 a quart de primària en què no s’hauran de mantenir les distàncies perquè es consideraran grups de convivència estable, i la mascareta només s’haurà d’usar si se surt d’aquest grup. En els cursos superiors els espais es reorganitzaran de manera que hi hagi una separació mínima de metre i mig entre taules, i no es concreta el màxim d’estudiants per aula. La mascareta s’usarà quan no es pugui mantenir la distància. La proposta arriba després de constatar que només un 1,37% de casos de Covid-19 s’han donat en menors de 19 anys.

El Departament d’Educació ha elaborat un pla per al curs vinent amb un màxim de 13 alumnes de primària i 15 de secundària per aula, la qual cosa obliga a buscar nous espais, fins i tot fora del centre, i a contractar nou professorat en un volum que encara no s’ha concretat. Bargalló va recordar ahir que “el ministeri no té cap capacitat normativa sobre tot això, ni amb estat d’alarma i encara menys sense, i el curs 2020/21 el programarem des de les nostres competències sanitàries i educatives i escoltant el món local, la comunitat educativa i els experts en salut pública”. Torra es va expressar en uns termes molt similars.

LA FRASE

La senyora ministra oblida que les competències són de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra
President de la Generalitat

LA XIFRA

20
alumnes
tindran les aules de P3 a 4t com a màxim, sense que calgui mantenir distàncies, segons vol el ministeri.

Els docents se senten desbordats

Rosa M. Bravo

Els docents, especialment els de la concertada, afirmen haver-se sentit desbordats per l’ensenyament a distància. Així ho recull un informe elaborat pel grup Globalització, Educació i Polítiques Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona. A Fer de docent en un context inèdit les sociòlogues Aina Tarabini i Judith Jacovkis plantegen que els centres concertats van adoptar mesures de docència virtual de manera immediata, mentre que els públics durant el primer mes “encara no tenien clares quines serien les prioritats del Departament d’Educació i estaven en espera d’una definició de la situació”. Això va motivar que un 81% dels docents de la concertada se sentissin desbordat, un sentiment que ha manifestat un 63% dels de la pública. La sensació de desbordament és major quan l’estatus social i econòmic de l’alumnat és alt per la major càrrega de treball i de pressió de les famílies. S’han sentit més desbordats a infantil i primària que a secundària, probablement perquè les edats més baixes necessiten més acompanyament pedagògic i emocional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona