Educació

Normalitat en la selectivitat més atípica per la pandèmia

Les PAU arrenquen amb l’examen de castellà i unes mesures de seguretat que inclouen assignació fixa de seients i mascaretes als accessos

Govern i universitats agraeixen el civisme de l’alumnat

Les inèdites mesures de seguretat que han caracteritzat enguany la realització de les proves d’accés a la universitat (PAU) no han estat un obstacle perquè la selectivitat arrenqués ahir amb la normalitat habitual. La dinàmica d’aquesta edició, amb més alumnes matriculats que mai –39.904, un 15% més que el 2019–, ha estat diferent de la d’altres anys. El campus Mundet, on s’ha instal·lat un dels tribunals, n’és un exemple. “No hi ha hagut cap incidència més enllà de les típiques derivades de les novetats”, explicava ahir el president del tribunal 45, Joan Guàrdia. Es referia a “les distàncies, entrar a les aules per torns, trobar les entrades i sortides diferenciades, explicar als nois i noies les modificacions respecte a l’accés, les aules, la higiene de mans, les mascaretes...”

Els vocals dels centres i els estudiants ja estaven alertats de punts de trobada diferenciats per tribunals, de manera que l’entrada a les aules es va fer de manera ordenada, amb recorreguts separats per evitar les aglomeracions. “Han estat molt minses, únicament per l’obligació de comprovar el DNI”, segons Guàrdia, que destacava el missatge de calma que es volia transmetre als alumnes per contribuir a rebaixar el neguit habitual a què s’enfronten en la selectivitat. A tres quarts de nou, tothom estava assegut en un lloc prefixat, a diferència d’altres anys, una cadira que cada estudiant haurà d’ocupar de manera fixa en tots els exàmens. Els passadissos no bullien d’alumnes com de costum, ja que en acabar els exàmens havien de sortir a l’exterior.

En la selectivitat habitualment es mantenen distàncies entre alumnes, però en aquesta ocasió s’ha calculat, de manera perimetral, dos metres al voltant de cada cadira ocupada. La mascareta és obligatòria durant els accessos i en qualsevol interacció, així com a l’hora de rebre i lliurar els exàmens. No cal dur-la posada durant la realització de la prova, però ahir hi va haver estudiants que se la van treure i d’altres que no. “Vam arribar amb mascareta i a l’aula ens van dir que era recomanable dur-la i ningú se l’ha tret”, explicaven Carla Font i Sara Roig a la sortida del primer examen.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, va agrair “la conscienciació amb què els estudiants han anat a fer les proves, amb la mascareta i mantenint les distàncies”.

Tribunals als instituts

L’habilitació d’un dia més per fer les proves ha contribuït a l’esponjament de les aules. La distància a què ha motivat la pandèmia ha obligat també a obrir més tribunals –216, 61 més que l’any passat–, i enguany com a novetat s’han instal·lat en instituts de secundària a més de les facultats. Un dels quals ha estat el Salvador Dalí, al Prat, on s’han habilitat dotze aules, la meitat de les que té el centre, per a la selectivitat. “És un trasbals organitzar els espais en un moment en què estem preparant el curs vinent, però estem contents perquè hi ha coses molt positives per a l’alumnat”, afirmava ahir el director del centre, Marcel Rodà. Tant ell com Maria Muní, coordinadora de batxillerat, valoren positivament que els alumnes del Prat –els dels quatre instituts pratencs s’examinen al Salvador Dalí– no s’hagin de desplaçar a les universitats a fer les proves. “Estan en un entorn més conegut i psicològicament és beneficiós; el fet de no haver d’anar a Barcelona els ha tret pressió”, explicaven.

La proximitat beneficia també els 120 de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat que es presenten a la selectivitat i que no han de desplaçar-se a Tortosa o Tarragona. Uns 640 alumnes del Pla d’Urgell, la Noguera, la Segarra i les Garrigues s’examinen a Lleida tot i el confinament del Segrià, mentre que l’alumnat del Pallars no s’hi ha de desplaçar. La selectivitat s’ha desenvolupat amb normalitat també als tribunals lleidatans.

LES FRASES

La normalitat i el civisme han presidit aquest primer dia atípic de les PAU
Lluís Baulenas
secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya
No hi ha hagut cap incidència més enllà de les derivades de les novetats
Joan Guàrdia
President del tribunal 45

‘Lazarillo de Tormes’ i Boyero, a l’examen de castellà

Rosa M, Bravo

El primer examen, el de llengua castellana i literatura, no va resultar especialment difícil per als estudiants que es concentraven al campus Mundet de la Universitat de Barcelona quan passaven les deu del matí. En l’opció A, un text de Belén Gopegui i un del Lazarillo de Tormes per valorar la comprensió lectora i l’expressió escrita. En l’opció B, un article de Carlos Boyero sobre la pel·lícula Un monstruo viene a verme i una redacció sobre la manera com les xarxes socials determinen les relacions personals. “He escollit la B; tenia més pràctica que amb el Lazarillo de Tormes, i la de les xarxes socials també m’ha semblat fàcil”, explicava la Sara. A ella i a la seva companya Carla, de l’institut Vall d’Hebron, el curs els ha anat bé, tot i les dificultats d’un tercer trimestre farcit de videoconferències i d’un estudi a casa que no a tothom resulta fàcil, com confessava la Carla.

Al grup format per la Maria, el Jon i el Roger, de la Sagrada Família d’Horta, la prova els va resultar “més fàcil” del que es pensaven. El Jose, el seu professor de socials, explicava que els alumnes “han vingut més nerviosos que altres anys, perquè han patit en silenci la incertesa i un temari incomplet”. Perquè les dificultats del curs no interfereixin en les notes, i tenint en compte que cada institut decideix l’ordre en què es dona el temari, s’han introduït criteris de flexibilització en l’opcionalitat dels exàmens.

Les PAU continuaran avui amb llengua catalana i literatura i llengua estrangera pel que fa a les matèries comunes de la fase general. Aquesta fase inclou història, que es farà dijous, i una cinquena prova a escollir entre llatí, matemàtiques, matemàtiques aplicades a les ciències socials i fonaments de les arts. La selectivitat es completa amb la fase específica, de caràcter voluntari i que serveix per apujar nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES