Educació

La ILP que defensa rebaixa dels preus universitaris supera el primer debat parlamentari

Cap grup ha presentat esmenes a la totalitat i la iniciativa continuarà ara el tràmit en comissió abans del debat i votació finals al ple

Els promotors urgeixen “blindar per llei la rebaixa dels preus públics universitaris”

La iniciativa legislativa popular (ILP) que busca fixar per llei una rebaixa dels preus universitaris ha superat el debat al ple del Parlament sense cap esmena a la totalitat. La iniciativa continuara la tramitació en comissió abans de tornar al ple.

La proposició de llei proposa modificar l’article 117.3 de la llei 1/2003, d’Universitats, referent al finançament i als preus públics dels ensenyament universitaris i l’aprovació, per llei, d’una rebaixa de les taxes que garanteixi un accés universal a l’ensenyament universitari.

La portaveu de la comissió promotora de la ILP Universitats Anna Rosselló ha defensat davant el ple que l’objectiu és “blindar per llei” la rebaixa dels preus públics universitaris.

“Avui ens dirigim a aquesta cambra per blindar el dret a l’educació. Ens dirigim al Parlament per defensar la universitat pública i la rebaixa dels preus públics universitaris”, ha afegit la portaveu de la comissió promotora de la ILP.

Roselló ha lamentat “l’infrafinançament” de les universitats i ha denunciat que l’actual sistema ha exclòs milers d’estudiants que no poden accedir a la universitat.

Ha posat com a exemple la situació del 2012, quan en plena època de retallades el govern va apujar un 66% les taxes universitàries. “La universitat deixava de ser un dret per convertir-se en un privilegi”, ha resumit.

També s’ha dirigit als diputats del Parlament per demanar-los que aprofitin “l’oportunitat d’or” per estar a l’alçada del que el moviment estudiantil porta anys reclamant. “És urgent blindar per llei la rebaixa dels preus públics universitaris. És urgent recuperar la universitat pública”, ha clamat.

La portaveu ha subratllat que el camí de la ILP “no ha estat fàcil” i ha denunciat que la resposta a la seva lluita ha estat “repressió”. Roselló ha recordat que hi ha estudiants que s’enfronten a penes de presó “per defensar la universitat pública”.

62.000 signatures

La Mesa va admetre a tràmit la iniciativa el gener de l’any passat, i la comissió de control de les ILP va certificar el març d’aquest any que havia aconseguit el suport necessari, amb 62.000 signatures validades. Per tramitar una ILP es necessita assolir un mínim de 50.000 signatures.

Un cop superat aquest primer debat al ple del Parlament, la ILP continua la tramitació parlamentària en ponència i comissió abans que torni al ple perquè en faci el debat i la votació finals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT