Educació

Els casals d’estiu aproven amb nota

Considerats un assaig del retorn a l’escola, destaquen el bon funcionament de les mesures

El sector de l’educació en el lleure demana més celeritat en els tests, que comporten aïllaments preventius

Els protocols han funcionat i la coordinació, també. Els responsables de l’educació en el lleure a les comarques gironines consultats per aquest diari fan un balanç molt positiu del desenvolupament de les activitats en un juliol diferent i en el qual remarquen que han estat a l’altura. Al juny assenyalaven que als casals se’ls atribuïa la responsabilitat de ser “ un espai d’assaig per a la tornada a l’escola ”.

Sergi Font, de l’associació Cultura S/N , que ofereix casals de l’Ajuntament de Girona, destaca la complexitat d’un protocol molt estricte, però efectiu: “Els monitors no han abaixat la guàrdia en cap moment i els equips directius estaven en alerta; han estat cinc setmanes amb un punt extra d’atenció, però ha valgut la pena.” L’aplicació dels protocols, amb aïllaments preventius cada vegada que es detectava un cas amb simptomatologia compatible amb la Covid-19, ha comportat que gairebé cada dia de juliol hi hagués un grup tancat. “Els casals funcionaven en grups de deu i cada grup tenia un monitor. Només coincidien per horari a la zona del menjador i estaven en espais separats.” Agraeix la comprensió de les famílies davant d’aquests aïllaments preventius, per la incertesa i perquè obligava el nen i el seu grup, monitor inclòs, a quedar-se a casa, amb la reorganització laboral consegüent. Han fet una dotzena de proves, totes negatives. “Quan tothom treballa en la mateixa direcció, les coses són més fàcils”, remarca Font.

Higiene interioritzada

Anna Cazorla, responsable de l’empresa Plagesport , amb 20 anys d’experiència al Gironès en serveis de monitoratge i extraescolars, i que enguany organitza el casal municipal de Sant Gregori, també posa èmfasi en el fet d’“anar tots a l’una, des dels pares fins als equips de monitors i la coordinació amb el CAP”. Cazorla indica que, dels 80 nens que tenien de mitjana els mesos de juliol anteriors, enguany han arribat als 130 inscrits. Si bé al principi recorda que hi havia cert temor d’inscriure els infants a les activitats de lleure, “els pares han vist com s’actuava, el control..., i han agraït la informació constant”. Han hagut d’engegar el protocol dos cops, amb dos monitors que van resultar negatius. Les famílies els han fet notar que caldria agilitzar més l’espera de 48 hores, “que se’ls fa llarga”, per a les proves.

Destaca la consciència i adaptabilitat dels nens a l’hora d’aplicar les mesures d’higiene: “Les tenen molt interioritzades.” Després de tres mesos tancats a casa, recorda, “els casals han estat una sortida, una oportunitat per socialitzar-se”. Considera que el sector de l’educació en el lleure ha estat a l’altura i amb nota. I, en aquest sentit, no s’ha de tenir por d’obrir les escoles: “S’ha de tenir respecte, sí, però cal seguir el dia a dia, amb aquesta nova normalitat, al més aviat possible.”

Glòria Esteve, coordinadora de la Fundació Esplai Girona , coincideix a destacar aquesta resposta positiva i unànime, tant de les famílies com dels monitors, així com l’assessorament constant dels sanitaris, “que ha fet que tothom actués amb serenitat”. Recorda, però, que el més complicat, des del punt de vista de l’organització, han estat els aïllaments preventius.

LES FRASES

No s’ha de tenir por d’obrir les escoles. Hem de tenir respecte, però cal tirar endavant amb la nova normalitat
Anna Cazorla
EMPRESA PLAGESPORT
Hem estat els primers a estar al peu del canó; s’hauria de valorar la nostra feina tot l’any
Glòria Esteve
FUNDACIÓ ESPLAI GIRONA
Els protocols, molt exigents, han funcionat. Els monitors no han abaixat la guàrdia
Sergi Font
cultura s/N

Reivindicar l’educació en el lleure no només a l’estiu

G. Busquets Ros

“Cal reivindicar l’esforç que s’ha fet des de l’àmbit del lleure per dignificar unes activitats que enguany han estat més complicades de fer que mai”, destaca Glòria Esteve, coordinadora de la Fundació Esplai Girona, que gestiona centres d’esplai, és escola de formació d’educadors en el lleure i també ofereix servei de cases de colònies. Recorda que, a l’estiu, en molts casos, s’interpreten els casals com una “extraescolar” i “un lloc on els infants es diverteixen”. Esteve considera que s’hauria de valorar que han estat al peu del canó gestionant grups grans i amb activitats de molta envergadura: “Hi hem sigut i amb molt bona nota, i és bo que se’n faci ressò, perquè tots n’hem d’aprendre, d’aquest estiu tan diferent.”

Destaca que l’educació en el lleure no és un “bolet d’estiu” i que cal tenir-ho en compte. Així, es posa a disposició de qui ho necessiti per ser un suport en l’àmbit educatiu. La coordinadora de la Fundació Esplai Girona remarca que s’hauria de comptar “al llarg del curs escolar” amb l’educació en el lleure des d’un vessant educatiu, ja que “forma part de l’educació de l’infant”. “No és un moment puntual a l’estiu en què els nens se’n van de colònies”, hi afegeix. Així, Esteve destaca que hi ha diverses maneres de socialitzar l’educació en el lleure i fer-la accessible per a tothom, com ara “potenciar les colònies escolars i les activitats de temps lliure durant el menjador dinamitzades amb un sentit educatiu i amb un equip educatiu al darrere”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS