Educació

Els cribratges a les escoles s’inicien dilluns a Barcelona

La retirada de la mascareta a primària podria començar a les Terres de l’Ebre si continua el baix risc de rebrot

En la primera setmana de classe s’han confinat 111 grups escolars per contagis

A partir de dilluns començaran a Barcelona i l’Hospitalet els primers cribratges massius que la Generalitat farà als centres educatius, unes proves a les quals se sotmetran 500.000 alumnes, docents i membres del personal d’administració i serveis d’arreu del país. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar ahir que s’està decidint a quins centres es faran aquests cribratges, que tindran lloc fins al 15 de novembre i que es plantegen com de caràcter poblacional a partir de les escoles. S’estan visitant els centres per veure quins són els espais més adients per fer les proves.

Argimon va insistir ahir, com ja va fer dijous, que en cas que es detecti un positiu en una aula el més recomanable és que els companys de l’alumne contagiat assisteixin a classe fins que un equip de Salut vagi a l’escola a fer tests PCR a tota la classe. “És molt més còmode per a les famílies i per a les escoles, i així, a més, no se satura l’atenció primària”, va dir. El secretari de Salut Pública va assegurar que ara mateix hi ha prou personal per garantir que les unitats mòbils es desplaçaran als centres educatius. S’han contractat 110 infermers, 42 persones d’administració i conductors i 400 gestors Covid de referència per a les escoles. Als centres educatius s’està fent servir el frotis nasal, que és menys invasiu que el nasofaringi. Tot i això, algunes famílies han demanat acompanyar els infants durant la realització de la prova i hi ha escoles que, després d’haver-ho consultat amb el seu ajuntament, permetran l’accés d’un familiar. Diversos centres d’educació especial rebutgen que s’hi facin les proves a l’alumnat discapacitat i demanen que es facin als serveis sanitaris.

D’altra banda, en el document d’autorització que han de signar les famílies perquè es faci la prova PCR als fills, es recull que els alumnes que hagin passat la malaltia en els últims sis mesos, confirmada per PCR o test serològic, no hauran de tornar a fer la prova ni la quarantena si hi ha un cas positiu en el seu entorn. Quant al test ràpid, que permetria detectar el coronavirus en deu minuts, Argimon creu que els centres escolars són un dels contextos en què pot ser recomanable usar-lo i ha previst que en línies generals es pugui implantar “molt aviat”.

Mascareta obligatòria

El curs ha començat amb l’obligatorietat d’usar mascareta a classe a partir dels sis anys. La mesura es va establir durant les dues primeres setmanes a tot el territori, independentment de la situació epidemiològica a cada lloc, amb l’argument que a l’inici del curs no es prové d’un grup estable. Quan passi aquest període, es revisarà l’obligatorietat de dur-la, segons la situació de la pandèmia a l’entorn. Si les dades continuen com ara, es podria començar a retirar a les Terres de l’Ebre, on el risc de rebrot és baix.

La primera setmana del curs escolar ha acabat amb 111 grups de 87 centres en quarantena per coronavirus. Continuen tancades la llar d’infants Petit Montessori (l’antiga Tintín) i l’escola bressol municipal de Gràcia. La resta de centres segueixen oberts, tot i que als Salesians d’Horta i a l’Hamelin de Montgat s’han aïllat tres grups. L’autoritat sanitària ha de decidir si es tanca un centre que tingui positius en dues o més aules.

La GSMA podria ajornar el Mobile a l’estiu

Rosa M. Bravo

La GSMA, organitzadora del Congrés Mundial del Mòbil, decidirà a l’octubre si manté la fira en les dates previstes, de l’1 al 4 de març del 2021, o si l’ajorna fins a l’estiu. Si s’endarrerís, es faria “més aviat que tard”, al juny o al juliol, segons la GSMA. Serà una decisió similar a la que han pres els organitzadors de l’Integrated Systems Europe (ISE), que tenia previst engegar la primera edició que farà a Barcelona després del trasllat d’Amsterdam al febrer i l’acabarà organitzant entre l’1 i el 4 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona