Educació

L’índex de contagi de Covid quasi és el doble fora de l’escola que a les aules

Les dades de les PCR mostren que els centres educatius no són una font de contagi

El 97% de l’alumnat ha pogut anar a classe de forma ininterrompuda

Fa gairebé quatre setmanes que ha començat el curs escolar i, durant aquest període, s’han fet un total de 100.000 proves PCR a alumnes i docents –el 46% fora dels centres i el 52% a dins–. Els resultats mostren que el percentatge de positius a les escoles és d’aproximadament la meitat que a l’exterior. Les proves que s’han fet en cribratges escolars a alumnes d’entre 3 i 18 anys o per contagis al grup estable, donen una mitjana de positius del 3,4%. Quan les proves en aquestes edats s’han fet fora de l’àmbit escolar, sigui perquè un menor era contacte estret d’un adult, sigui perquè presentava símptomes, la taxa de positivitat ha estat del 5,8% de mitjana. En el cas dels professionals, a l’escola ha estat del 4% i a l’exterior, del 7,3%. El 5% de positius és un dels criteris de l’OMS per valorar que la pandèmia està controlada.

“Quan anem a buscar contagis dins de les escoles en trobem molt menys que quan en busquem fora”, va explicar ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que va concloure que “l’escola continua no sent una font important de contagi de Covid-19”. La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va destacar al seu torn que el 97% dels alumnes han pogut assistir a classe de forma ininterrompuda des de l’inici del curs, “fruit de les mesures que hem adoptat”, segons va subratllar. La prioritat de la Generalitat és mantenir les escoles obertes tant per la seva funció d’equitat social com pel paper que tenen en la detecció de contagis.

En aquest sentit, el secretari general de Salut va avançar que la tècnica del pooling, en què s’agrupen les mostres de diverses persones per fer una única prova PCR, es podria usar en els propers cribratges escolars. Salut descarta en canvi els tests ràpids perquè no s’han validat per detectar asimptomàtics. Ramentol va recordar també que aquesta setmana s’ha posat en marxa un sistema per SMS per comunicar més àgilment el resultat de les PCR, sobretot en els casos negatius, ja que el 90% dels positius, segons va assegurar, en són informats abans de 24 hores.

La tònica durant el curs serà que es confinin i es desconfinin grups –ahir hi havia 1.165 grups confinats, l’1,62% del total, i un únic centre tancat–. Des que va començar el curs s’han aïllat 2.261 grups, un 3% del total, i se n’han desconfinat 1.096. Es preveu que en els propers set dies tornin a les aules els alumnes de 900 grups més que ara estan aïllats.

La valoració positiva que fa la Generalitat de les mesures de seguretat en l’àmbit escolar no és compartida pels sindicats, com demostra la denúncia que la Intersindical va presentar ahir a la Inspecció de Treball contra el Departament d’Educació. El motiu esgrimit és que el departament no ha elaborat un pla per prevenir els contagis als centres educatius on s’estan fent les proves de les oposicions per als cossos docents.

Convocada una vaga universitària per al 21 d’octubre

Rosa M. Bravo

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga a la universitat fent una crida a docents, alumnes i doctorands a denunciar la retallada de drets i de qualitat educativa que, segons manifesten, ha provocat la crisi de la Covid-19. El sindicat alerta que a l’octubre uns 150 doctorands perdran la beca, ja que el seu contracte predoctoral no serà renovat. “Els doctorands són la primera peça que cau en aquest efecte dominó”, va alertar ahir el SEPC en un comunicat.

Segons el sindicat, la pandèmia “ha accelerat conseqüències d’una crisi educativa, provocada entre altres motius per infrafinançament i la manca de recursos de l’educació pública”. El SEPC denuncia que el model híbrid suposa una pèrdua de la qualitat educativa que perpetua l’escletxa digital i que la planificació del curs ha suposat una sobrecàrrega per al professorat perquè no se n’ha contractat més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona