Educació

El govern espanyol aprova l’avantprojecte de llei de Formació Professional

Celaá destaca que el text estableix un “nou ordenament” de l’FP “molt més flexible”: “Suposa un salt radical”

El govern espanyol ha aprovat l’avantprojecte de llei de Formació Professional (FP). El text estableix que tota l’FP tingui caràcter dual, és a dir, que combini la formació en el centre educatiu amb pràctiques a centres de treball. També fixa un sistema “únic” per acabar amb els dos subsistemes actuals, el laboral per a treballadors i desocupats i el formatiu, de continuació de l’etapa educativa. La llei planteja crear passarel·les entre l’FP i la universitat, crea un registre estatal d’FP que permet acreditar la vida formativa i estableix un nou model de reconeixement i acreditació de competències. Els itineraris s’estructuraran en cinc graus ascendents d’A a E, que van de microformacions específiques (A) a màsters d’especialització (E).

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha destacat en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres que el “nou ordenament” de l’FP és “molt més flexible” i “suposa un salt radical” en relació amb el model anterior. Segons Celaá, la base del nou model és la “participació, la coresponsabilitat publicoprivada, l’estreta relació dels centres amb empreses i la connexió de l’oferta amb la realitat laboral”.

Celaá ha remarcat que la llei també preveu la “internacionalització” amb la incorporació d’una llengua estrangera en la formació, la possibilitat d’obtenir titulació vàlida a diversos països o de fer estades a centres de treball d’altres països. Sobre la nova estructuració, la ministra ha assegurat que permet “dissenyar” a cada persona “el seu propi itinerari”.

El nivell D correspon al que es coneix com a grau mitjà i superior. L’E és l’especialització després d’aquests graus. Celaá ha dit que aquesta nova estructura “facilita l’accés a un ventall de formacions” perquè inclou microformacions (nivell A), que poden ser cursos de només 30 hores. La ministra també ha explicat que l’acreditació de formacions es farà amb un “servei permanent, estructural i obert” i que es crearà un nou cos de professors especialistes en sectors singulars.

Celaá ha dit que la llei pretén superar “problemes estructurals” del sistema. La ministra ha dit que són el “desequilibri entre formació i necessitats del mercat laboral”, la “baixa acreditació de competències professionals” de la població activa, “l’escàs temps que s’atribueix a la formació de treballadors” i la “baixa taxa de matriculació d’alumnes en FP”.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat que aquesta és “una de les lleis més importants de la legislatura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA