Educació

El curs escolar comença a les Terres de l’Ebre amb 26.628 alumnes, prop de 300 menys que l’anterior

Els centres educatius d’Alcanar reprenen les classes amb normalitat tot i els danys causats pels aiguats

Primer dia de classe del curs 2022-2022 a les aules de les Terres de l’Ebre per a 26.628 alumnes, prop de 300 menys que l’any passat. Ha tornat a decaure el nombre de matriculats a P3 i, de forma lleugera, al segon cicle d’ensenyament infantil –ja obligatori- respecte el curs passat, malgrat un petit increment a primària. El retorn als centres ha transcorregut sense incidències. També a Alcanar, on van resultar severament afectats pels aiguats del dia 1, han pogut reprendre l’activitat després de dies de neteja intensa i reparació dels desperfectes. Un dels principals problemes en aquests moments és la mobilitat del professorat: 62 vehicles de docents de l’institut Sòl de Riu i l’escola Joan Baptista Serra van resultar afectats.

Malgrat el descens d’alumnat matriculat, el Departament d’Educació ha anunciat que el curs comença enguany amb un increment de prop de 70 places de docents, especialment relacionada amb el reforç per fer front a la pandèmia de Covid-19. Segons ha recordat la directora territorial del Departament d’Educació, Montse Perelló, el nou període lectiu seguirà marcat per les mesures contra la pandèmia tot i que “més relaxades”. Ha destacat, en aquest context, l’esforç col·lectiu del curs passat en el manteniment de les escoles del territori obertes.

Les classes, de moment, han començat amb normalitat. També, encara que amb algunes seqüeles, a l’escola Joan Baptista Serra i a l’institut Sòl de Riu d’Alcanar. Tots dos centres especialment afectats pels aiguats del dia 1 de setembre passat a la zona, just el dia que els docents tornaven a la feina. Al centre de secundària, segons ha recordat el seu director, Carlos Salvadó, el nivell d’aigua i fang va arribar a un metre d’altura, va rebentar portes, va tombar murs i va malmetre molt de material. També va emportar-se i destrossar 62 cotxes de professors i mestres de l’escola propera.

Durant els dies posteriors a l’episodi, de fet, les tasques de neteja i reparació dels desperfectes van ser intenses. A la plantilla del centre –docents i personal administratiu- s’hi va sumar un bon nombre de voluntaris i van comptar amb el suport de l’Ajuntament d’Alcanar. “Semblava impossible que això pogués estar a punt i ho hem aconseguit per la implicació de la comunitat educativa”, ha apuntat Perelló, de visita al centre juntament amb el delegat del Govern, Albert Salvadó, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i la regidora d’Educació, Maribel Ramon.

De moment, i segons el director de l’institut, queda acabar de netejar de fang una part del pati. També reparar el mur i la porta que connecta amb l’aparcament. Les calderes de la calefacció estan inutilitzades. “És el dany de major volum econòmic. El Departament ho té en vies de solucionar-ho per, quan vingui el fred, si ve mai, tenir un mínim de calefacció. Tot se solucionarà”, ha resumit el mateix Carlos Salvadó. Un dels grans maldecaps, però, ara a l’inici de curs és la mobilitat dels docents que s’han quedat sense vehicle. “Les assegurances van molt a poc a poc i ens organitzem com podem. Alguns compartim cotxe, als altres els ho deixa la cunyada... fem el que podem però avui comencem amb total normalitat”, ha reblat.

Malgrat les dificultats dels últims dies arran dels aiguats, al centre de secundària canareu s’han matriculat enguany uns 470 alumnes, màxim històrica segons Salvadó. Noa Crespo, de Santa Bàrbara, és una de les alumnes que enguany arriben per primer cop al centre. Ho fa per estudiar un mòdul formatiu de grau mitjà d’imatge i so després d’estudiar el curs passat a l’institut Dertosa. A primera hora del matí, intentava saber quina classe li assignarien. Reconeixia, d’entrada, un cert nerviosisme: “Arribes a un lloc on no coneixes a ningú, estàs sola i confies que els teus companys siguin simpàtics i poder fer amics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona