Educació

Concepció Mariné i Rosell

Catedràtica d’Escola Universitària i l’Institut de Batxillerat i responsable de l’educació de moltes generacions de gironins i gironines

1 2 3 4 5

El 30 de setembre del 1933, L’Autonomista recollia que Concepció Mariné i Rosell i Maria Ferrer i Bosch demanaven beques per a matrícules i llibres, mostrant els inicis de la que va ser la gran professora i millor educadora que tothom a Girona coneixia com «la Mariné». Nascuda al barri de Pedret de Girona, va ser estudiant destacada al vell institut del carrer de la Força, a l’Escola Normal de magisteri, i després de superar temps difícils, una època dura amb privacions, mancances i sacrificis, es va llicenciar en la carrera de Ciències Naturals a la Universitat de Barcelona. Com va escriure Enric Mirambell en la seva glosa: «Opositora brillant a Madrid. Superant, una darrere l’altra, difícils i disputades proves, fins a arribar a la càtedra d’institut i a la d’escola universitària del magisteri. Intel·ligent, estudiosa, fidel al treball, competent en la professió, lliurada en cos i ànima a la feina arreu on l’exercí. A la humil escola de l’encantador poblet de Falgars, als instituts d’Olot i de Girona, a l’Escola Universitària del Magisteri de Girona, i finalment a Barcelona. La Concepció Mariné era una professora exigent, però tenia tot el dret a ser-ho. Ho podia ser amb els seus alumnes perquè també ho era amb ella mateixa.» A la seva classe s’havia d’estar atent i s’havia de treballar i alguns dels seus alumnes, com Josep Cornellà, la recordaven puntual, preparada, que explicava meravellosament i s’esforçava per fer entendre els secrets de les assignatures: «I una qualitat molt important per un docent: l’entusiasme per la matèria que ella explicava i la capacitat per transmetre aquest apassionament.» Com ell van ser molts els gironins i les gironines que la recorden com una professora laboriosa i temuda, però alhora respectada, que amb constància i determinació va ser una de les primeres persones que els van obrir els ulls a la cultura.

Temuda i respectada
Els alumnes de Concepció Mariné la recorden com una professora exigent, laboriosa i temuda, però alhora respectada, amb constància i determinació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona