Educació

Cambray lamenta que un jutge prengui decisions pedagògiques arran del cas de l’escola de Canet

Les famílies assumeixen amb resignació el 25% en castellà: “El model no s’hauria de trencar per un interès particular”

L’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) ha començat a apli­car aquest dijous el 25% de clas­ses en cas­tellà en un grup de P5 per ordre del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) arran de la denúncia d’una família. El con­se­ller d’Edu­cació, Josep Gonzàlez-Cam­bray ha visi­tat el cen­tre per cri­ti­car la mesura i tras­lla­dar el suport del Govern a la comu­ni­tat edu­ca­tiva. Cam­bray lamenta que un jutge “des del des­co­nei­xe­ment” de la rea­li­tat lingüística pren­gui “deci­si­ons pedagògiques” i “apli­qui per­cen­tat­ges” en l’apre­nen­tatge de les llengües. Les famílies, per la seva banda, assu­mei­xen amb resig­nació la mesura. “El model no s’hau­ria de tren­car per un interès par­ti­cu­lar”, ha lamen­tat la pre­si­denta de l’AMPA de l’escola, Mònica Ruz.

Govern i comu­ni­tat edu­ca­tiva coin­ci­dei­xen a defen­sar el “model d’èxit” de la immersió lingüística i lamen­ten que es donin casos com el del Turó del Drac. És, diu Cam­bray, una “ano­ma­lia” que no s’ajusta a la rea­li­tat dels cen­tres. En el cas de Canet de Mar, a més, l’ordre és per a un grup de nens cinc anys, on encara no s’impar­teix ni català ni cas­tellà.

L’asso­ci­ació de famílies d’alum­nes recorda que el pro­jecte lingüístic vigent fins la set­mana pas­sada té “el con­sens de tota la comu­ni­tat edu­ca­tiva” i cre­uen que ha d’apli­car-se de manera unitària totes les aules de l’escola. La immersió, apunta també el con­se­ller, garan­teix la cohesió l’equi­tat i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats.

“No exis­teix cap pro­blema amb la llen­gua a les esco­les cata­la­nes per més men­ti­des que diguin”, ha etzi­bat Cam­bray, que lamenta que s’esti­gui inten­tant gene­rar un con­flicte on no n’hi ha. També les famílies veuen amb pre­o­cu­pació aquest extrem i temen que la dis­puta judi­cial i política per la llen­gua pugui aca­bar afec­tat la con­vivència de la comu­ni­tat edu­ca­tiva.

La pre­si­denta de l’AMPA, Mònica Ruz, exi­geix “tolerància i res­pecte per totes les opi­ni­ons i espera que el grup de P5 afec­tat pugui con­ti­nuar el curs “amb bona entesa”. També per aquest motiu, el grup de famílies afec­ta­des ha dema­nat als con­vo­cants d’una pro­testa con­tra l’anunci del TSJC, con­vo­cada per aquest diven­dres, que no la facin davant l’escola: “No volem tensió”

Ana Maria Dueñas, cas­te­lla­no­par­lant i àvia d’una nena de P5, també creu que l’enre­nou que s’ha gene­rat al vol­tant de la reso­lució del TSJC sobre la llen­gua és per­ju­di­cial, sobre­tot, per als infants. “No sé perquè s’han de bara­llar per això. Els nens se n’ado­nen i no es agra­da­ble per a ells”, afirma

Un altre pare, en aquest cas d’un infant de P3, Jordi Vall­verdú, veu amb neguit la mesura davant la pos­si­bi­li­tat que això es pugui esten­dre més enllà d’una aula de l’escola. “Poden fer això i quan­tes coses més? Només perquè ho demani una família?”, es pre­gunta. De moment, però, al Depar­ta­ment no li cons­ten més casos –hi ha 80 famílies denun­ci­ants des de 2005.

Vall­verdú creu que la impo­sició del 25% de les clas­ses en cas­tellà és un intent de “tren­car” un sis­tema edu­ca­tiu que “fun­ci­ona bé”. A més, creu que aug­men­tar les hores lec­ti­ves en cas­tellà “no porta enlloc” perquè els alum­nes ja viuen en cas­tellà bona part del seu dia a dia fora de les aules i aquesta llen­gua gau­deix ja d’una “salut fantàstica”.

Sigui com sigui, la mesura a què obliga el TSJC és ja una rea­li­tat a l’escola i aquest dijous el grup de P5 afec­tat ja ha fet una hora ínte­gra­ment en cas­tellà, de 10 h a 11 h. En aquest curs no es fan assig­na­tu­res i es tre­ba­lla per racons. Segons ha deta­llat Cam­bray, els infants faran en aquesta llen­gua alguns d’aquests racons, així com la classe de plàstica o psi­co­mo­tri­ci­tat.

El Govern ha ofert el seu “acom­pa­nya­ment” al cen­tre perquè pugui pren­dre les mesu­res orga­nit­za­ti­ves necessàries per donar com­pli­ment a la mesura i lamenta que el TSJC s’adreci direc­ta­ment a l’escola, impe­dint així que sigui el Depar­ta­ment qui res­pon­gui jurídica­ment als tri­bu­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.