Educació

Contraatac de les famílies pel 25% de castellà

28 famílies demanen personar-se en la causa judicial de Canet

Al·leguen que són part afectada per la imposició

Lluny de conformar-se amb la possibilitat que els seus fills i filles rebin un 25% de l’ensenyament en castellà, 28 famílies d’alumnes de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar han demanat al TSJC personar-se com a part en la causa que ha originat aquesta mesura cautelar. A principis de desembre, les famílies de l’alumnat de P5-A van saber, d’un dia per l’altre, que les mestres impartirien en castellà el 25% de l’horari lectiu. Va ser la mesura cautelar dictada pel TSJC arran del contenciós presentat per una família que reclamava el 50% de les classes en aquesta llengua. El procés judicial continua el seu curs, en espera encara de sentència, i 28 famílies de 29 infants demanen ara entrar-hi com a part codemandada. Entenen que són part afectada, i volen així intentar revertir la mesura cautelar, conèixer la línia de defensa del Departament d’Educació i estar informades de qualsevol decisió judicial. En els dos grups de P5 hi ha un total de 49 alumnes.

“Vam rebre la notícia en el mateix moment que la resta. No havíem estat informades com a famílies del grup que hi havia una demanda i un procediment en marxa i vam haver d’actuar de manera molt reactiva”, van explicar ahir Roger Soler, Helena Díaz i Marcos de Vera en nom de les famílies. Volen donar així resposta a una situació que “és injusta” i que els “obliga” a una situació que no és la que desitgen “ni s’ajusta al perfil d’aquesta escola”, diu Soler.

Les 28 famílies estan representades per l’advocat Benet Salellas. Han demanat incorporar-se a la causa oberta en la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC, una petició que segons Salellas no s’ha donat en altres causes obertes pel 25% en castellà. Se senten interpel·lades per actuar com a representants dels seus fills i filles: “Ningú, ni el Departament d’Educació, ni la família denunciant ni el jutjat, ens ha permès defensar els nostres infants del que considerem una mesura injusta i arbitrària.” La demanda, consideren, té un caire polític i l’objectiu d’“atacar el projecte educatiu del centre”. Les mesures cautelars “escapen a tot criteri pedagògic i no tenen cap argument lingüístic ni social”, van assenyalar els portaveus.

L’advocat va explicar que el tribunal ha de determinar si les accepta com a part, una decisió que calcula que es produirà aviat, d’aquí a uns dies. Salellas creu que és incorrecte que el tribunal no hagi escoltat les famílies de l’alumnat de P5-A. Tampoc el departament en va informar les famílies durant la tramitació de l’expedient administratiu que va precedir el contenciós. “Al tribunal li va bé que el gros de les famílies no hi estiguin representades, perquè així el debat jurídic es dona només entre la família que vol escolaritzar en llengua castellana i el Departament d’Educació”, sense tenir en compte el gros de les persones afectades, va afirmar Salellas. Les famílies, en cas que se les accepti com a part, no saben en quina fase del procediment s’incorporaran. Paral·lelament, entraran en la peça de les mesures cautelars, que demanaran que es revoqui perquè consideren que no és una mesura ni correcta ni justificada. “Volem obrir la batalla jurídica amb tots els seus efectes”, va advertir l’advocat.

LA FRASE

Volem obrir la batalla jurídica amb tots els seus efectes
Benet Salellas
Advocat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró