Educació

Pilotada endavant amb el 25%

El darrer dia de termini, el govern assumeix davant del TSJC la responsabilitat d’aplicar la sentència que imposa el castellà

Es pren els dos mesos que té per aplicar-la per tancar la nova normativa

Referma que “la prioritat absoluta és la protecció del personal docent” i directiu

La Generalitat utilitzarà els dos mesos que té per aplicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa el 25% de castellà a les escoles i instituts del país. El govern ha esgotat el termini de deu dies que li va oferir el TSJC per comunicar com aplicarà la sentència i qui serà el responsable de fer-la complir –el termini comptava des del 20 de gener, quan el TSJC va declarar ferma la sentència del 16 de desembre del 2020 que elimina el català com a llengua vehicular de l’ensenyament de primària i secundària i va trencar així un consens polític i social majoritari de dècades.

En la resposta al tribunal, el govern assumeix la responsabilitat de fer efectiva la sentència a través del Departament d’Educació, amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray al capdavant. L’objectiu d’aquesta assumpció de responsabilitats és protegir les direccions dels centres, el professorat i els funcionaris de les decisions en matèria lingüística que prengui el govern properament. La portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, va afirmar ahir que la comunicació per escrit al TSJC “remarca que tota la responsabilitat política i jurídica l’assumirà el departament, amb el conseller al capdavant”.

No avança com ho farà

Sobre el com, però, l’executiu no ha volgut avançar res, perquè disposa de dos mesos –a comptar des del 20 de gener mateix– per complir amb la sentència. El com forma part de la modificació del marc normatiu que el departament està elaborant i del qual ahir no va voler avançar cap contingut. “Tenim dos mesos en l’horitzó. Tots els actors tindran la informació pertinent, però no seria prudent avançar detalls ara”, valorava la portaveu després de la reunió setmanal del consell executiu. Garantir i protegir el model d’escola catalana és la prioritat del nou marc normatiu, segons l’executiu.

La fiscalia ha donat a entendre que, encara que Educació assumeixi per escrit la responsabilitat d’aplicar la sentència del 25% de castellà, això no evita que, en darrer terme, la responsabilitat sobre el model lingüístic de cada centre recaigui sobre la direcció. Quan li van preguntar per aquesta qüestió, la portaveu de l’executiu va reiterar que “la prioritat absoluta és la protecció del personal docent, els equips directius i qualsevol funcionari de qualsevol àmbit”. En darrer terme, i pel que fa a les peticions de partits i grups com ara Ciutadans a la Comissió Europea perquè imposi el 25% de castellà a les aules catalanes, el govern reafirma que, “amb el fals argument de la defensa del castellà”, el que realment busquen és “la persecució del català en un model d’èxit” educatiu, també lingüístic, que ha estat reconegut per la mateixa UE.

Enmig del cas Juvillà

L’aplicació de la sentència del 25% ordenada per l’alt tribunal català ha estat aquesta setmana un dels elements de la polèmica gestió del cas del diputat Juvillà al Parlament després que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, fes públic que va proposar al govern desobeir l’ordre del TSJC en paral·lel a mantenir des del Parlament la desobediència a la Junta Electoral Central sobre l’escó del diputat, desobediència que finalment Borràs no ha dut a terme a la cambra.

Abans-d’ahir, en declaracions a RTVE, el conseller Cambray va informar de contactes sobre la qüestió amb la ministra d’Educació, Pilar Alegría, converses que es mantindran, tot i que no en va revelar el contingut. En l’entrevista, el conseller d’Educació va recordar que “el castellà és present a les escoles de Catalunya” i va reiterar que no es poden establir quotes per als aprenentatges de llengües, perquè “no són compartiments estancs”.

De fet, el govern ha confirmat darrerament que l’ús del català ha anat retrocedint en les escoles els darrers anys, fins al punt que menys de la meitat dels professors l’utilitzen com a llengua habitual per dirigir-se als alumnes. Reforçar inspeccions per conèixer el grau de compliment de la norma lingüística ha estat una de les mesures.

LES FRASES

S’ha donat resposta al TSJC per remarcar que tota la responsabilitat política i jurídica l’assumirà el departament, amb el conseller al capdavant

LA DATA

La prioritat absoluta és la protecció del personal docent, els equips directius i qualsevol funcionari
Patrícia Plaja
portaveu del govern català
20.01.22
És la data
a partir de la qual compta el termini de dos mesos que té el govern per aplicar la sentència del TSJC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp