Educació

Societat

Menjar targetes de crèdit

Una exposició de Fundesplai alerta de l’impacte del sistema alimentari en el medi i la salut

Planteja una reflexió sobre les alternatives al malbaratament i les emissions de CO2

Diuen que una imatge val més que mil paraules. I, de vegades, una xifra val més que mil arguments. A tall d’exemple: en la fabricació d’una hamburguesa de 250 grams s’utilitzen 3.000 litres d’aigua. El sistema alimentari és el responsable del 30% de les emissions de CO2. Cada setmana ingerim entre 5 i 7 grams de microplàstics provinents de l’embalatge dels aliments, que equival a menjar-nos una targeta de crèdit. Però també hi ha xifres que obren una finestra a l’optimisme: si 25 persones apostessin pels aliments de proximitat s’estalviaria el mateix CO2 que l’emès en 5.894 viatges en cotxe a Moscou. I si les mateixes persones reduïssin a la meitat el malbaratament alimentari –un de cada tres aliments acaba a la brossa– s’estalviarien 1.668 euros en un any.

Aquestes són algunes de les dades que utilitza Carles Xifra per il·lustrar l’impacte que té la manera com ens alimentem sobre el nostre entorn. Xifra és director d’innovació i continguts de Fundesplai i director de l’exposició Menja, actua, impacta, que es pot veure a la seu de Fundesplai, al Prat, fins al juliol del 2023. Es tracta d’una exposició que ocupa 1.500 m² i que inclou un escape room que trasllada a un futur distòpic que vol conscienciar sobre l’impacte de la nostra alimentació, un audiovisual immersiu i sales amb plafons que fan reflexionar sobre el malbaratament, la despesa energètica –tenim fruita al rebost que viatja, de mitjana, 6.000 quilòmetres– i l’impacte del consum de carn i dels ultraprocessats. A l’exposició es veu que “podem menjar de forma diferent, i el que mengem té un impacte en positiu en la sostenibilitat i la salut de les persones. Menjarem 85.000 vegades al llarg de la nostra vida i tenim 85.000 oportunitats de millorar el nostre impacte sobre la salut del planeta i la salut de les persones”, argumenta Xifra.

L’exposició planteja una reflexió sobre possibles solucions per reduir l’impacte, com la reducció del consum de carn vermella i l’aposta pels llegums com a font d’energia. Avança possibilitats com la inclusió dels insectes a la dieta o el cultiu de carn. En definitiva, obre una porta a “un mercat de solucions perquè les persones descobreixin alternatives que en realitat són debats, perquè l’interessant és la mirada crítica al sistema alimentari”, diu. Fundesplai ha reduït la proteïna animal i el sucre als menjadors escolars.

El consum de proximitat i de temporada és un dels hàbits recomanats per reduir l’impacte de l’alimentació en el medi. En aquest sentit, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, defensa “l’espai excepcional del parc agrari al mig de l’àrea metropolitana”. Ho fa també Óscar Teruelo, president de l’Associació de Gastronomia i Turisme, que ha organitzat per tretzè any el Març Gastronòmic. Fins al 18 d’abril una trentena de restaurants del Baix Llobregat oferiran menús amb productes del parc agrari, donant un especial protagonisme a la carxofa Prat i al pollastre pota blava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia