Educació

Clam al carrer reivindicant el model d’escola catalana

Prop de 2.000 persones, entre docents, estudiants i famílies, es manifesten pel centre de Girona

Davant de la subdelegació del govern espanyol, cremen una còpia de la sentència del TSJC

“No estem d’acord que ens vulguin imposar el 25% de classes en castellà perquè és un dels primers passos per erradicar la llengua; el català s’ha de mantenir. I a Salt, a més, som víctimes d’una segregació escolar molt forta, la gent no n’és conscient. Hi ha molta diversitat al municipi però a l’escola és desigualtat.” Ho va explicar als periodistes la Numacetu Fissiru, estudiant de tercer d’ESO de l’institut Vallvera de Salt que ahir al migdia, amb l’equip docent, es va concentrar davant de les escales de l’Oficina d’Atenció Ciutadana a la seu de la Generalitat a Girona sota el lema “Prou segregació, visca la immersió!” .

La lluita contra la segregació escolar al municipi de Salt va ser una de les reivindicacions que es van escoltar en la concentració prèvia a la manifestació convocada en defensa de la immersió lingüística davant la sentència del TSJC que imposa el 25% de classes en castellà. “El català és riquesa lingüística”, es podia llegir en una pancarta de l’institut Pla de l’Estany de Banyoles. La Sabina Dalmau Ramos, professora de biologia de l’institut Olivar Gran de Figueres, va explicar que la llengua no “és una problemàtica real” a les aules. Davant la indefensió que es troben els responsables dels centres davant la sentència, va reclamar un protocol: “La immersió lingüística funciona molt bé i hi ha un protocol. Els nostres governants diuen que estan en contra d’acatar la sentència però traslladen la responsabilitat als directors dels centres.”

El sindicat Ustec-Stes va xifrar el seguiment de la vaga a les comarques gironines en un 30%, mentre que el Departament d’Educació va rebaixar la xifra al 10% als centres públics. La Intersindical va destacar que el 75% de la plantilla de l’escola Annexa de Girona es va afegir a la vaga en defensa del català. Per la seva part, el sindicat d’estudiants va informar que un 80% dels alumnes d’escoles i instituts gironins havien seguit la vaga. Pel que fa a la UdG, la vaga va repercutir en tres dels nou centres docents: l’afectació a Educació i Psicologia va ser del 100%, i a Lletres i Turisme, d’un 80% i 67%, respectivament.

La portaveu de la Ustec-Stes a Girona, Glòria Polls, va defensar que la protesta comencés davant de la delegació de la Generalitat a Girona perquè demanen una “resposta més contundent” per part del Departament d’Educació en contra de la sentència del TSJC que imposa que un 25% de les classes es facin en castellà. Segons Polls, Educació té la responsabilitat exclusiva de protegir els professors “davant de qualsevol sentència” judicial. La portaveu del sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament va demanar al govern que desplegui un projecte lingüístic unitari per a tots els centres i evitar la càrrega de responsabilitat jurídica a les direccions.

Prop de 2.000 persones segons els organitzadors, els sindicats Ustec-Stes, Intersindical, COS i SEPC, i 1.800 segons la Policia Municipal, van participar en la marxa. Davant la subdelegació del govern espanyol, els estudiants van cremar una còpia de la sentència del TSJC impresa en grans dimensions com a protesta per la decisió judicial. Es van cridar consignes a favor de l’escola en català però també es van sentir crits a favor de la independència. Un cop de nou davant de la seu de la Generalitat, es va llegir un manifest unitari. Els estudiants van enganxar un cartell en defensa del català davant de la façana del govern català.

LA FRASE

El govern està en contra d’acatar la sentència i traslladen la responsabilitat als directors
Sabina Dalmau
professora de biologia de l’institut olivar gran de Figueres

LA FRASE

Volem una resposta més contundent per part del Departament davant de la sentència
Glòria Polls
PORTAVEU I DELEGADA DE La USTEC-STES A gIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona